Æbletærte

äppelpaj

Den perfekta ursäkten för en söt tand

Det är nu den tid på året då äpplena faller av runt om i Danmarks trädgårdar. Därför tar vi vara på möjligheten att ta hand om vårt sötsug. Äpplen från trädgården kan användas till allt möjligt, men vårt val har fallit på en klassiker, så vi måste ha äppelpaj! Vill du vara med? Receptet räcker till 8 personer

Saker du behöver:

Ingredienser

Deg

  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 1,5 ägg
  • 200 g vetemjöl

Fylla

  • 5.5 Syrliga äpplen
  • 2,5 msk. Socker
  • 1,5 Mald kanel

Servering

  • 3,5 dl. Vispgrädde

Så här gör du -

Innan du börjar måste du sätta på din ugn så att den kan värma upp till 175 grader normal ugn.

Pajbotten

  1. Ta en liten kniv och en skärbräda och skär smöret i bitar. Ta en stor skål och vispa smöret lätt med sockret i antingen en matberedare eller med stavmixer .
  2. Tillsätt ägg och vetemjöl och rör ihop degen tills degen är slät
  3. Ta din pajform och klä den med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt i formen så att den täcker botten och insidan av formen.

Fylla

  1. Spola bort kärnhuset med en urholkning . Skär äpplena i tunna skivor på ditt mandolinjärn (här är det smak och behag, i förhållande till tjockleken) Lägg skivorna tätt ovanpå degen.
  2. Ta en liten skål och blanda sockret och kanelen och strö det över äpplena. Grädda kakan ovanpå som nu är förvärmd i 175 grader i 35-40 minuter.

Servering

  1. Ta en skål och vispa grädden tills den skummar med din stavmixer och servera den som tillbehör till den varma pajen
Smaklig måltid