Anmeldelse af 'Fidget Spinner'

Recension av "Fidget Spinner"

Det är en succé på sociala medier – men vad är det?

Fidget spinner. Handspinnare. Roterande leksaker. "Den nya jojo". Office Gadget.

Kärt barn har många namn, men en sak är säker - den här nya prylen är en hit på Internet! Unga (och gamla) har fallit pladask för denna nya trend, men vad är det egentligen? Fidget Spinner är en roterande leksak med tre armar (även kallade propellrar) och ett kullager i mitten. Den roterande prylen mäter 8 centimeter i diameter och väger vanligtvis 50-75 gram. Själva kullagret är täckt med plastklaffar, vilket gör det möjligt att hålla i spinnaren medan den snurrar. Fidget Spinners finns i flera material och prisklasser, men den vanligaste spinnern är tillverkad av plast med ett välbalanserat 22 mm kullager samt tre 22 mm viktskivor i metall. Även om det är en relativt ny trend, är det faktiskt ingen ny uppfinning. Under slutet av 2016 började bilder och filmer på fidget spinnern dyka upp på sociala medier. Under 1990-talet uppfann en amerikansk ingenjör vid namn Catherine Hettinger föregångaren till "Fidget Spinner" som vi känner den idag. Hon uppfann en roterande skiva som hon senare patenterade, men när patentet gick ut 2005 hade hon inte råd att förlänga rättigheterna. Detta öppnade upp en marknad med många tillverkare med en ny och uppdaterad design. Fidget Spinnern utvecklades vidare med syftet att lindra rastlösa barn med ADHD, ångest, autism eller stress. Den hypnotiserande rytmen ger lindring från oro och rastlöshet och kan därför lugnt bidra till kontemplation utan att störa sin omgivning. Fidgetsnurran har en låg ljudnivå, vilket har gjort den till ett utbrett fenomen i skolor.

Ett socialt fenomen

De danska, såväl som utländska institutioner, har börjat uppleva ett ökande intresse bland de unga studenterna. Allt började när den amerikanska tidningen Forbes publicerade en artikel som beskrev Fidget Spinner som den "måste-ha kontorsleksaken för 2017". Detta kickstartade en våg av popularitet över hela världen. Idag finns det miljontals videor på YouTube, Facebook och Instagram med människor från hela världen som visar tricks och tutorials. Detta har skapat ett socialt fenomen och en gemenskap av "spinnare" från hela världen.

(Källa: https://www.youtube.com/results?search_query=fidget+spinner+tricks)

En rolig och beroendeframkallande sensation

När vi testade Fidget Spinner upptäckte vi hur rolig och utmanande den lilla leksaken kan vara. Den avslappnade rotationen gav en stimulerande känsla när vi började utmana varandra. Det var en tävling för att se vem som kunde kasta upp den i luften och sedan fånga den – med motsatt hand. Ett trick som ser enkelt ut på youtube-videor, men som är mycket svårare att utföra i verkligheten. Fidget Spinner är en fantastisk uppfinning, men du måste vara försiktig - när du väl börjar snurra är det svårt att sluta igen. Fidgetsnurran finns för endast 29,95 DKK (före 69,95 DKK) och kan nu beställas i tre olika färger här: https://hw-homeware.dk/butik/?s=fidget%20spinner