Det är ett sant nöje att laga mat när man använder en vass kniv – men hela upplevelsen av att vara Masterchef förstörs lätt när man jobbar med en tråkig kniv. Du håller bäst dina knivar vassa med förebyggande åtgärder. Detta kan göras genom att använda dina knivar till det de är avsedda för, förvara dem skonsamt, tvätta dem direkt efter användning och använda ett järnstål regelbundet för att slipa din kniv. Det förlänger knivens livslängd om du underhåller den istället för att vänta med att slipa den efter att den blivit matt.
Skillnad på knivar
Ju bättre knivar du vill ha, desto fler saker måste du tänka på när du väljer att köpa köksknivar. Vi kommer inte att gå in på djupet med alla dessa kriterier här, utan fokusera på att underhålla dina knivar för att hålla dem vassa- Stålknivar. De allra flesta köksknivar är gjorda av stål. Ju hårdare stål desto bättre kvalitet och knivarna kommer att kunna hålla sig vassare längre. Billigare knivar har vanligtvis en hårdhet på mindre än 56 HRC, vilket gör att de inte håller sig vassa lika länge. En hög kolhalt gör också att kniven generellt sett håller sig vassare längre.
- Europeiskt stål vs. Japanskt stål. De västerländska och europeiska knivarna är gjorda av ett mjukare stål än de japanska knivarna , men har istället en tjockare design. Tänk på att de har olika skärpningsvinklar och många japanska knivar är bara slipade på ena sidan och har en tunnare, ofta vassare egg.
- Keramiska knivar. Keramiska knivar är gjorda av en speciell sand och är hårdare än stålknivar. Den keramiska ytan är slätare. Det gör att råvaror inte fastnar utan lätt lossnar från bladet. Därför kan de ibland uppfattas som vassare än stålknivar. De håller sig vassare längre än stålknivar, men materialet är mer känsligt och poröst och kan lätt gå sönder om du tappar dem. Dessa knivar är svåra att slipa och går ofta sönder innan de behöver slipas. Du måste få en professionell att slipa dem. Däremot tål de att stoppas i diskmaskinen. Bladet är ofta vitt och ser ut som vitt glas eller plast.
1. Använd dina knivar på rätt sätt
- Använd mer än en kniv . Det är bättre att växla mellan olika knivar för olika ändamål, så att du sliter mindre på din favoritkniv.
- Använd din kniv för det den är avsedd för . Det är en brödkniv för bröd och en kockkniv för kött etc. Dessutom bör du generellt vara försiktig med att använda dem till hårda saker som skaldjur, ben, frysta produkter, nötter och andra hårda produkter som kan bryta små skivor från dina knivar eller skär små snitt i ägget . Om du måste använda mycket kraft för att skära något, går din kniv definitivt inte bra. Använd dem aldrig för att skära något annat än mat
- Var försiktig så att du inte tappar en kniv . Det kan förstås vara farligt, men kniven tjänar självklart inte heller på att slå i ett hårt golv och kan riskera att gå sönder eller bli skev.
2. Rengör snabbt och korrekt
- Rengör och torka dina knivar direkt efter att du har använt dem. Undvik att lämna dem smutsiga eller blöta under en längre tid, eftersom de annars kan bli missfärgade, rosta och detta kan orsaka korrosion av metallen.
- Lägg aldrig dina köksknivar i diskmaskinen . De kommer sakta att förstöras och matta eftersom diskmaskinens kemi och salter också sliter på stålet på knivbladet och den vassa kniveggen. Tvätta knivarna för hand med varmt vatten och vanligt diskmedel. Torka av dem omedelbart för att undvika sköldar, rost och fläckar.
- Ta bort missfärgningar . Om olyckan är över och dina knivar har fått blåaktig missfärgning av smuts i ytterhinnan kan du försöka få bort missfärgningen antingen genom att skära ett äpple, som kan rengöra knivbladet. Eller så kan du rengöra den med wienerkalk eller stålrengöring med en mjuk svamp.
3. Förvaring
De tjänar inte på att ligga och gnugga mot varandra med andra knivar eller köksredskap i en låda, vilket kan skada knivseggen och göra dem matta. Knivar förvaras bäst på en knivmagnet på väggen eller i ettknivblock .4. Skillnaden mellan att stryka stål vs. Slipning
- Varför ska man använda strykbräda? Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att använda ett strykjärn och att slipa en kniv. En knivsegg, som skärs på en kniv, består av en massa mikroskopiska "revor". För att kniven ska vara vass ska alla "tänder" helst peka åt samma håll. Ju mindre "tänder" borstar, desto mindre risk är det att de går sönder. Strykstålet används för att räta ut metallens "tänder" tillbaka i stålet efter användning och bevarar därigenom knivens skärpa. Detta måste göras regelbundet för att förhindra att det blir matt. Ett strykstål slipar inte din kniv och kan inte göra kniven vassare än den var tidigare. Använd ett strykjärn för att slipa kniven ungefär var tredje gång du använder kniven. Ju oftare du använder den - desto längre förblir din kniv vass. Du förlänger därmed livslängden på den, för att inte tala om glädjen att använda den.
- En strykbräda är alltid gjord av stål . Det spelar mindre roll om den är oval eller rund. Det finns även slipstavar som ser ut som ett slipstål, som är keramiska (för knivar av mycket hårt stål eller japanska knivar) eller i diamant (för professionellt bruk) – men då är det en slipstav och inte ett slipstål. Använd dock inte strykstål på knivar med hårdhet över 60 Rockwell.
- Hur ofta ska knivar slipas? När du vässar en kniv är det som att använda en hyvel, då du skär bort de tandningar från kniveggen som inte sticks in i eggen/eggen. Kniven kommer att utveckla en ny uppsättning tandningar med användning. Du sliter därför ut din kniv genom att slipa den för ofta och inte använda ett strykstål. Det kan dock vara svårt att avgöra när och hur man ska slipa sin kniv. Olika typer av knivar och stål kräver också olika slipningsmetoder.
- Känn lutningen på din kniv . Knivar har olika lutning, vilket är viktigt att ta hänsyn till när du slipar dina knivar. Annars kan du lätt förstöra dem. Det är därför mycket viktigt att du sätter dig ordentligt in i hur dina knivar ska slipas. T.ex. Globala knivar har en annan lutning (15 grader) än de flesta andra liknande knivar. Läs alltid instruktionerna som följer med dina knivar vid köp och använd helst en knivslipare av samma märke som dina knivar om du inte väljer att skicka dem för professionell slipning. Var försiktig med att skicka dina knivar för att slipas på den lokala hälstången, som lätt kan slipa i fel vinkel och/eller ofta göra en alltför grov slipning som lätt kan förstöra dina knivar.
- Tumregel .När du har tagit hänsyn till ovanstående faktorer - du kan säga att ju hårdare stålet är, desto mindre ofta behöver det slipas. Som en tumregel bör du använda strykjärn 3-4 gånger i månaden och slipa din kniv ca. En gång i månaden om du alltid vill ha vassa knivar.
- Slipningsmetoder. Det finns flera sätt att slipa dina knivar. Du kan använda en slipstav, som hanteras på samma sätt som ett strykstål. De finns i både keramik (för hårdjärnsknivar och japanska knivar) och diamantversioner (för professionellt bruk). Dessutom finns det bryne som är lite svåra att använda men som är väldigt effektiva (det finns hjälpfästen). De flesta märken har gjort en användarvänlig v-formad knivslip till sina knivar, som med fördel kan användas för hushållsbehov för de flesta knivar. De är lätta att använda om du följer instruktionerna. De finns även i elektriska versioner . Men om din kniv är väldigt matt och inte har underhållits regelbundet genom att slipas och slipas, är det bara professionell slipning som kan fixa det.