Få brugt alle æblerne fra haven

Använd alla äpplen från trädgården

Sensommaren är över och hösten är precis runt hörnet. Äpplena är nu mogna i trädgårdarna och smakar fantastiskt. Ofta producerar äppelträd många äpplen - många fler än de flesta människor klarar av att äta. De kan t.ex. används för att göra juice, cider, juice, gelé, glögg, gammaldags äppelkaka eller äppelpaj. Möjligheterna är många och för att de inte ska gå till spillo skickar vi vidare några recept här: Koka upp äppeljuice - i en juicepress
  1. Skär äpplena i klyftor – du behöver inte ta bort kärnhuset eller skala dem. Men skär bort det dåliga.
  2. Koka upp vattnet i den nedre delen av juicepressen. Äppelbitarna fylls i den övre delen och stängs med lock. Juicen kommer att samlas i det mittersta facket på juicepressen.
  3. Fyll saften i flaskan r med gummislangen när den svalnat lite. Använd en tratt och en klämma – då är det lite lättare att styra.
(kolla att flaskorna du använder tål värme innan du fyller dem – värm upp glasflaskor med varmt vatten innan du skållar dem)
  1. Smaka av om det behövs. med socker.
  2. Juicen kan göras till sirap, gelé, äppelcider eller cider.
  3. Juicen kan frysas – men smaken kan avta något efter frysning.

äppelpaj

Äppelpaj är alltid en hit. Mys inomhus i början av höstvädret med en god film och varm äppelpaj

Ingredienser:

  • 175 g vetemjöl
  • 4 äpplen
  • 85 g socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 1/2 tsk. bakpulver
  • 1/2 msk. socker
  • 1/2 msk. krossad kanel
Handlingsplan:
  • Smält först smöret/margarinet på låg värme i en liten kastrull – häll upp i en skål.
  • De övriga ingredienserna blandas sedan i och massan knådas ihop till en deg.
  • Degen kavlas ut och läggs i en pajform och kanterna skärs av.
  • Äpplenaskalas och skärs i klyftor. ( Kärnhuset måste tas bort)
  • Båtarna fördelas på degen i pajformen i cirklar eller annat mönster
  • Blanda sedan ihop sockret och kanelen och strö det över äppelklyftorna i pajformen.
  • Pajen är gräddad i 225 g. ugn i ca. 20-25 minuter.
  • Äppelkakan kan serveras varm med vispgrädde, creme fraiche eller en kula glass .

Smaklig måltid!