Det här är en tårta helt rätt för en chokladälskare! Kakan är ett kompakt, läckert fodral med tillräckligt för hela familjen. Chocolate Fudge Cake är en fantastisk efterrätt, där det rekommenderas att servera lite tillbehör, till exempel färska bär, creme fraiche eller glass.
Receptet passar 8-10 personer.
Ingredienser
Degen
400 g vetemjöl
250 g rörsocker
100 g. muscovadosocker
50 g rent kakaopulver
2 tsk. bakpulver
1 tsk. bakpulver
½ tesked salt
3 ägg
1½ dl. creme fraiche osv. kjol neutral
1 tsk. vaniljsocker
175 g smör
1 1/4 dl. solrosolja
3 dl. mjölk
Glasyr
175 g. 70 % ren choklad
250 g. mjukt smör
275 g florsocker
1 tsk. vaniljsocker
__________________________________________________
Handlingsplan
Börja med att ta ut smöret ur kylen. Smöret ska användas till chokladglasyren och det är viktigt att det är tempererat och mjukt innan det används.
Mät upp alla ingredienser till själva tårtan och värm ugnen till 180 grader, och ta en 24 cm. springform runt lite bakplåtspapper för att få en jämn tårtbotten.
Smörj sedan springformen med lite smör på sidorna. Smöret smälts sedan i en kastrull . Efter att smöret har smält måste det svalna, allt medan degen görs.
Ta alla torra ingredienser som rörsocker, vetemjöl, bakpulver, muscovadosocker, kakao, bakpulver och salt i en stor skål . Sedan tar du ytterligare en blandningsbunke och vispar ihop äggen med vaniljsockret tills en fluffig konsistens uppnås. Creme fraiche vispas också på slutet.
Ta slutligen en tredje blandningsskål där det smälta smöret vispas ihop med oljan. Mjölken tillsätts under omrörning, varefter de torra ingredienserna och äggmassan blandas ihop. När allt har uppnått en enhetlig massa. När du har en jämn massa, fördela den i springformen .
Tårtsmeten är nu klar för ugnen. Placera springformen med degen i den förvärmda ugnen i 55-60 minuter. Det är dock viktigt att det inte finns någon obrädd deg på palettkniven efter 55-60 min.
Ta sedan ut kaksmeten ur ugnen. Kakan måste nu svalna tills den är kall och skär den sedan på mitten. Det är viktigt att den inte spricker när den skärs.
Nu måste vi börja med chokladkrämen!
Börja med att smälta hälften av chokladen i ett vattenbad. När första hälften av chokladen har smält ska den tas av från värmen och tempereras genom att tillsätta resten av chokladen under omrörning. Detta görs tills all choklad har smält.
Medan chokladen svalnar, vispa ihop smör, vaniljsocker och florsocker med en stavmixer tills det har en jämn krämig massa.
Tillsätt sedan den avsvalnade chokladen medan du rör om blandningen. Om massan är flytande (viktigt att den har en relativt fast konsistens) måste den kylas i cirka 10 minuter för att få en tjockare konsistens.
Bred en tredjedel av krämen på den nedre tårtbiten. Här är det viktigt att krämen fördelas jämnt över kakan.
Lägg sedan den andra delen av kaksmeten ovanpå krämen och bred sedan ut resten av chokladglasyren på toppen och sidorna med palettkniven . Det är viktigt att du inte kan se kanterna på tårtan.
Ställ in hela kakan i kylen och servera den iskall.
Tårtan kan dekoreras med smält choklad, mynta och färska bär.
Bildkälla: Pinterest (https://dk.pinterest.com/pin/398709373236913191/)