FORÅRSRENGØRING

VÅRSTÄDNING

Lång vinter
Temperaturen stiger och våren är på allvar. Den långa vintern är över och det blir fler och fler härliga soliga dagar. Det är skönt med mer ljus, men ljuset avslöjar även damm och feta fingrar på ytor och fönster – och det är dags för vårstädning och vädring. Många har varit hemma mycket mer än vanligt den här vintern och i dessa covid-19-tider är det ännu viktigare att en noggrann städning görs.
Familjeprojekt
Om man delar upp uppgifter mellan alla i hushållet eller gör en tävling av det behöver det inte ta lång tid. Det kan till och med bli ganska mysigt om du gör ett familjeprojekt av det.
Vi föreslår rengöring i följande ordning:
  1. Börja med att städa upp alla rum så att allt hamnar på rätt plats. Det är också ett utmärkt tillfälle att rensa bort saker du inte använder eller inte har plats för. Se våra tidigare blogginlägg om städning, förvaring och organisation.
  2. Välj att städa en dag med bra väder så det finns möjlighet att hänga täcken och kuddar ute så de kan vädras bra. Har du lösa mattor på golven är det också bra att ta fram dem för att knacka och vädra samtidigt som du rengör inredningen. Öppna dörrar och fönster och få ett bra drag så att luften byts ut i hela huset.
  3. Det är viktigt att rengöra uppifrån och ned. Så börja med att damma av spindelväv och damma i taket med en dammkvast och gå gradvis neråt. Tänk på att även torka av lampor och kablar. På så sätt faller damm, smuts och smuts ner på golvet, som så småningom slutar med att dammsugas och tvättas bort.
  4. Torka av ovansidan av tv:n, bilder, tavlor och allt annat du har på väggarna med en dammduk och rengör skärmen och glaset med en rengöringsduk. Ta ner gardinerna och tvätta dem om du kan eller ta ut dem för vädring. Har du persienner kan de även rengöras med en speciell persiennrengöring .
  5. Tvätta alla fönster in- och utvändigt.
  6. Badrummet städas även uppifrån och ned. Fundera på om det är dags att byta ut toalettborsten mot en ny. Kom ihåg att tvätta duschdraperiet eller byt ut det mot ett nytt. Badmattan behöver också tvättas eller bytas ut för ett fräscht nytt utseende. Detta kan göras extra snyggt med nya handdukar , så man tror nästan att man har fått ett nytt badrum.
  7. Köket måste också ha en extra resa på samma sätt. Glöm inte att rengöra dina sorteringskärl eller köpa nya mer praktiska. Kom ihåg att även torka av köksmaskiner som mixer ochmikrovågsugn . töm brödrosten på smulor. Kaffemaskinen och vattenkokaren kan också behöva avkalkas – precis som kranen.
  8. Tänk på att dammsuga ordentligt under, i och bakom möbler och sängar. Det ger ett bättre inomhusklimat och det är förvånande hur mycket smuts som kan samlas där. Tänk på att köpa dammsugarpåsar så att du inte tar slut på vägen.
  9. Dammsug panelerna och listerna och torka av dem och dörrar med en trasa. Kom ihåg handtagen. Dammsug sedan hela golvet.
  10. Tvätta golvet så att de blir gnistrande rena och luktar som en dröm.
  11. Till sist sätts allt som är till för avluftning och tvätt på plats igen.
Förnyad energi
När du är klar kan du stolt luta dig tillbaka i soffan med gott samvete, dricka en kopp kaffe eller te och se frukterna av ditt hårda arbete medan du njuter av synen och doften av ett fräscht och rent hem. Det ger fräsch och förnyad vårenergi.