Forlæng levetiden på din blender

Förläng livslängden på din mixer

Använd din mixer på rätt sätt

  • Felaktig användning täcks inte av garantin . En mixer är nu en oumbärlig köksapparat i de flesta hem. Den kan användas till riktigt många olika saker från soppor till smoothies och att krossa is. Men även den mest kraftfulla mixern kan snabbt förstöras om du inte använder den på rätt sätt. Det är viktigt att vara medveten om att felaktig användning inte omfattas av garantin – så här ger vi en guide över de viktigaste "DO's and DON'T's", så att du kan njuta av din mixer i många år framöver.

Välj rätt mixer för dina behov

  • Vad ska den användas till? När du väljer en mixer måste du tänka på vad du ska använda den till. Det är alltid en bra idé att undersöka och rådfråga innan du köper om en mixer faktiskt är den bästa köksmaskinen för det ändamål du vill använda den till. Ibland är en stavmixer , minihackare eller matberedare ett bättre val.
  • Storlek. En mixer måste ha mycket vätska för att kunna köras. Det är ju större mixerkannan, desto större portioner måste du göra. Det går inte att göra små portioner i en stor kanna. Därför måste du noga överväga vilken storlek kanna du behöver. Kanske är ensmoothiemixer eller en minihackare ett bättre köp om du bara vill göra små portioner.
  • Glas vs. Plastkanna. Alla glaskannor tål inte heta vätskor och går sönder om du lägger en skållningssoppa i den. Kontrollera innan du köper om glaskannan tål vätskor över 60 grader eller om det är bättre att köpa en mixer med plastkanna om du måste använda en mixer.
  • Effekt = Watt. Det är effekten som avgör hur kraftfull en motor är i en mixer. Så om du planerar att blanda frysta saker och krossa isbitar är det en bra idé att köpa en modell med min. 1300 watt helst mer. Om du i första hand ska använda den till färska råvaror och soppor kan du klara dig med en mixer med lägre watt. En Smoothieblender har ofta bara en effekt på runt 300 watt - så förvänta dig inte att den ska göra lika bra som en vanlig mixer.

Läs bruksanvisningen före användning !

  • Felaktig användning täcks inte av garantin. När du äntligen har valt och köpt en mixer är det viktigt att du läser bruksanvisningen före användning. Det är så synd om du förstör din mixer för att du inte har använt den på rätt sätt. Du kan enkelt undvika detta genom att läsa bruksanvisningen.

Packningen måste sitta korrekt och vara rengjord

  • Risk för läckage . Om din mixer kan tas isär vid knivenheten, så är det viktigt att du ser till att packningen passar korrekt och sluter helt runt knivenheten innan du fyller ingredienser i din mixer. Om packningen inte är korrekt monterad finns det risk för läckage som sipprar ner och förstör motorn. Det är ditt eget ansvar att denna lösa del sitter korrekt, då läckage inte täcks av garantin.
  • Ska städas. Förpackningen ska rengöras varje gång direkt efter användning, av uppenbara hygieniska skäl, men också för att enzymer från livsmedel med tiden kan bryta ner förpackningen. En packning kan bli sliten och måste bytas ut om den inte längre sitter tätt.

Använd rätt konsistens av vätska – och tillräckligt med det

  • Viktigast med vätska. Det ska alltid finnas vätska i en mixer – den får inte startas med bara torra ingredienser eller för lite vätska, eftersom det kan förstöra mixern – oavsett vad det läckra receptet du just hittat i veckans damtidning eller på nätet säger.
  • Verklig konsekvens. En mixer fungerar genom att virvla runt ingredienserna – för det behöver du vätska. Det spelar ingen roll vilken vätska du använder. Det måste vara en vätska med en konsistens som vatten, juice, mjölk etc. Många använder yoghurt och skummad istället till sin smoothie - men detta anses inte vara en vätska och du riskerar att överbelasta din mixer. Olja anses inte heller vara en vätska.
  • Använd tillräckligt med vätska. Vätskan måste anpassas till innehållets mängd, men som ett minimum måste kniven täckas med vätska. Läs bruksanvisningen för minimi- och maxkrav för just din mixer.

Överfyll inte mixern

  • Undvik överbelastning . En överfylld mixer sätter motorn i arbete extra, och den kan lätt bli överbelastad och brinna ut – speciellt om det inte finns tillräckligt med vätska i. Läs bruksanvisningen på din mixer om hur många ingredienser och hur mycket vätska som kan tillsättas.

Tina frysta ingredienser något

  • Tina frysta ingredienser något. Frysta ingredienser är en av de svåraste sakerna din mixer kan hantera. De är faktiskt hårdare än isbitar. Isbitar spjälkar lätt när de blandas - medan fryst mat hålls samman av fibrer och delas inte lika lätt. Din mixer kommer att älska dig för att du låter frysta ingredienser (särskilt jordgubbar) tina i ca. 5-10 minuter före användning – gärna längre.
  • Inte för stora bitar. Kontrollera även din bruksanvisning för att se om en max. Storleken på frysta ingredienser (eller tinade) måste du blanda. De flesta smoothieblandare anger att frysta ingredienser max. Måste vara 2x2 cm. Det är alltid en bra idé att skära ingredienser i mindre bitar.
  • Se till att det inte fryser ihop. Så var försiktig med att lägga mycket mer än en handfull frysta ingredienser i din mixer åt gången. Även om du har skurit frysta ingredienser i mindre bitar kan de lätt frysa till en stor klump när du börjar mixa. Frysta ingredienser måste blandas omedelbart för att undvika att stelna till en stor klump. Om detta händer är det extremt viktigt att stoppa mixern omedelbart och få loss klumpen igen så att den inte blockerar bladet. Det är därför en dålig idé att gå ifrån din mixer när den är igång.
  • Trasig koppling . Ett blockerat blad är det säkraste sättet att förstöra din mixer. Bladet kan lossna och/eller tänderna på kopplingen slits sönder när bladet blockeras och du fortsätter att köra mixern. Ett löst blad och en trasig koppling orsakas alltid av felaktig användning och täcks inte av garantin.

Blandning av iskuber

  • Kom ihåg vätska . Som tidigare beskrivits måste det ALLTID finnas vätska i mixern när den är igång. Detta gäller även när man blandar isbitar. Du behöver ca. har täckt mängden is med vätska. Kontrollera bruksanvisningen för att se om det finns ett speciellt program/procedur på mixern du har köpt.

Kör inte mixern för länge

  • Undvik att bränna motorn. Även om du har köpt en mixer med hög watt, är det fortfarande inte världens största motor, och den kan lätt överhettas och brinna om den går för länge i taget. Många mixers får endast köras max. 3 minuter åt gången och måste vila en stund innan du slår på den igen. Smoothieblandare får ofta bara gå i 1 minut åt gången och måste vila i 15 minuter innan du fortsätter. Men kolla vad som står i bruksanvisningen till din mixer.

Var försiktig med heta vätskor

  • Kannan kan hoppa . Glaskannor spricker om de utsätts för stora temperaturförändringar. Detta kommer inte att täckas av garantin om detta inträffar. Läs därför i bruksanvisningen hur många grader av värme din mixerkanna tål. Smoothieblandare klarar ofta inte heta vätskor.
  • Heta vätskor kan skapa övertryck. Om du blandar varma vätskor måste du vara försiktig och det spelar ingen roll hur du gör: fyll kannan max till hälften med ingredienser och starta mixern på inställningen MIN och häll sedan långsamt på vätskan (varm buljong, grädde eller liknande) genom hålet i locket. Om mixern stängs av med het vätska i kannan och sedan startas igen, på grund av motorns höga hastighet, kommer ett tryck att byggas upp från botten som kan resultera i att locket trycks av.

Rengör din mixer efter användning - varje gång!

  • Rengör alla delar . De flesta blandare kan demonteras helt vid bladdelen. Det är lättast att rengöra den (eller åtminstone bara skölja av den) direkt efter användning så att ingredienserna inte torkar ut och gör jobbet mycket svårare än nödvändigt.
  • Diskmaskin. Kontrollera bruksanvisningen om vilka delar som får gå i diskmaskinen och vilka som inte kan. Har du en smoothiemixer är det oerhört viktigt att du kollar hur många grader av värme flaskorna tål och om de tål diskmaskin. Det kan inte alla plastflaskor. Även om det står i bruksanvisningen att kniven tål maskindisk rekommenderar vi den inte, eftersom den blir matt med tiden.
  • Blanda det rent . Du kan också rengöra din mixer genom att låta den blanda vatten med diskmedel i den.