Forlæng levetiden på din stegepande

Förläng livslängden på din stekpanna

Stekpannor håller inte lika länge som grytor och måste bytas ca. var 2-3 år. Speciellt belagda stekpannor är lätt mottagliga för repor. Repor gör det lättare för din mat att fastna och bränna. Som ett resultat tappar pannan sin halkfria effekt, vilket ökar det faktum att maten bränns lättare. Men om du behandlar din panna korrekt och varsamt kan du förlänga dess livslängd.
Förvaring av kokkärl
Alla av oss har inte obegränsat med utrymme i våra kök och pannor staplas därför ofta ovanpå varandra. Stekpannor med beläggning kan lätt repas när de staplas på varandra i lådan eller skåpet. Du kan hänga upp dem istället. Men det finns inte alltid utrymme för det. Det är inte heller alltid en bra lösning av hygieniska skäl. Vi rekommenderar att du placerar pannskydd mellan pannorna för att skydda beläggningen så att den inte repas.
Fett - Vad ska jag steka i?
Det är väldigt olika vilken typ av fett man föredrar att steka i. Det finns många studier om vilket som är bäst eller nyttigast. Resultaten beror ofta på kvaliteten på fettet inom samma fetttyper än mellan olika typer av fetttyper. Vi behöver inte här bestämma vad som är hälsosammast eller bäst. Men vi rekommenderar alltid att köpa bra kvalitet. Vi vill dock poängtera att oljor lätt kan bli väldigt varma och ha lägre flam- och brinnpunkt än smör och margarin. De kan därför brinna snabbare. Men oavsett vad du föredrar att steka i är det viktigt att steka i låga temperaturer, så att det inte ryker från pannan, och det inte bildas härskna ämnen. Dessa är både hälsofarliga och kan bränna och förstöra beläggningen på din panna.
Vilka stekredskap tål din panna
Pannor med beläggning tål bäst stekredskap av trä och plast, se vårt utbud från Tefal, Brabantia och Eva Solo och Dreamfarm . Silikonbelagda stekredskap är också en bra lösning, då de tål upp till 230 grader. Vissa märken som Scanpan kan tolerera användningen av metallverktyg på sin beläggning. Kontrollera alltid vad tillverkaren eller butiken rekommenderar för din panna för att undvika att repa den.
Undviker stora temperaturfluktuationer
Ingen panna klarar stora temperaturfluktuationer. Du måste därför låta din panna svalna innan du sköljer av den under kranen. Annars riskerar du att det blir snett. När den väl blivit sned kan den inte rätas ut igen. Detta täcks inte av garantin på din panna.
Handtvätt vs. Diskmaskin
Vi rekommenderar att kastruller tvättas för hand. Först försiktigt med en styv diskborste för att få bort de grövsta matresterna från pannan och rengör sedan noggrant med vanligt diskmedel och en mjuk diskborste. Det är viktigt att din panna är HELT REN när du använder den. Annars riskerar du att maten lätt bränns fast. Vi rekommenderar INTE att belagda kastruller i diskmaskinen. Inte ens om tillverkaren säger att den klarar det. Om man läser tillverkarnas hemsidor noga så står det nästan alltid att de rekommenderar handtvätt av pannan. Diskmedel innehåller mycket kemi som sakta kommer att bryta ner beläggningen på din panna. Dessutom kommer diskmaskinen att flytta din kastrull fram och tillbaka under diskprocessen och du riskerar att skada beläggningen genom att gnugga fram och tillbaka mot annat i diskmaskinen eller mot diskmaskinsstället.
Rengöring av fastbrända matrester
Om olyckan är över och du har bränt matrester/oljor på din panna kan den rengöras på följande sätt: Häll diskmedel eller 1 dl. tvättmedel med enzymer på pannan. Fyll på med 2 d. vatten och koka det i min. 10 minuter. Enzymerna äter upp äggvitan som finns i maten och som bränns fast i din panna. Du måste sedan tvätta bort den för hand med vanligt diskmedel. Om matrester inte har lossnat, låt blandningen ligga i pannan till nästa dag. Du kan också använda "keramisk rengöringsmedel för hällar" på keramiska kastruller. Båda procedurerna är inte något du behöver göra ofta och det kan i efterhand minska din pans förmåga att lätt glida.
Induktion
Induktion fungerar genom magnetism. Så kokkärl måste ha en magnetisk bas för att fungera på induktion. Detta kan testas genom att placera en magnet under botten av pannan. Har den fastnat är den magnetisk och kan användas på induktion. Om en panna fungerar på induktion fungerar den även på alla andra värmekällor. Nästan alla kokkärl fungerar idag på induktion (men inte Scanpans Classic-serien) och är märkta med induktionssymbolen. Speciellt när du har induktion måste du vara medveten om att blixtsnabb uppvärmning lätt kan göra pannor och kastruller sneda på grund av den snabba temperaturväxlingen. Så det är viktigt att värma upp pannan långsamt först på låg/medelvärme. När du lagt maten på pannan kan du skruva upp värmen lite.
Överhettning
Som tidigare beskrivits måste du alltid undvika att överhetta din stekpanna. En för snabb uppvärmning kan lätt göra pannan sned. Värm din panna långsamt på låg/medelhög värme. När du lagt maten på pannan kan du skruva upp värmen lite. När kastrullen väl blir skev på grund av snabb temperaturförändring kan den inte rätas ut igen. Detta täcks inte av garantin på pannan. Överhettning kan också förstöra en pannas halkfria förmåga och detta omfattas inte heller av garantin.
Sammanfattning.
Så kort sagt – förläng livslängden på din panna genom att:
  • värm upp pannan långsamt
  • undvika att bränna maten
  • Använd skonsamma köksredskap
  • Kyl pannan långsamt
  • Handtvätt alltid pannor
  • Rengör alltid kastrullen noggrant efter varje användning
  • Använd pannskydd vid förvaring