Hösten är över Danmark och hösten betyder mys! Men den 31/10 är det Allhelgonaafton, även känd som Halloween, och där skruvar vi upp spöklikheten! Samla familj och vänner för en (o)trevlig kväll med skräck, skräck och läcker pumpasoppa.
Medan vi firar Halloween med godis och/eller kaos har denna dag historiska kopplingar till både häxor, mord och livet efter detta.
För flera hundra år sedan var det också tradition att dela ut godsaker den sista oktober. Då delades mat, frukt och nötter ut, och man trodde att de döda kunde återvända till det verkliga livet just denna dag. Därför sattes det också ut mat åt dem.
Halloween är en övergångsfestival mellan sommar och vinter. Välkommen till vintern och ett farväl till sommaren. Sommaren övervintrar och förtjänar ett tack med önskningar om en fruktbar återkomst. Alltså en uråldrig tacksägelsefest.
Halloween har sitt namn för att det är kvällen före All Hallows Day, All Hallows Day. Tidigare var det första söndagen i november. Alla helgons dag är en minnesdag för avlidna släktingar och vänner och den markeras med ljus, blommor och omtanke på landets kyrkogårdar.
Pumpatraditionen härstammar från de irländska immigranterna som kom till USA på 1800-talet. I sitt hemland hade de sedan 8-900 f.Kr. sätta eld på betor för att avvärja onda andar. Men när irländarna kom till USA och ville föra traditionen vidare var de tvungna att välja en annan grönsak, eftersom amerikanska fält inte var särskilt kapabla att leverera rödbetor. Irländarna valde istället pumpan som fanns i överflöd och kunde snidas och förses med lampor.
Pumpasoppa med gräddfil och pumpafrön
soppan är gjord på hokkaidopumpa och smakar himmelskt med en klick gräddfil och rostade pumpafrön. Du behöver detta:- 1 hackad lök
- 1-2 hackad vitlöksklyfta
- 2 msk. olivolja
- 600-700 g pumpakött i tärningar
- salt och peppar
- 1 l kycklingbuljong
- 1-2 msk. citron juice
- Gräddfil
- Pumpafrön
- Bröd