Halloween Græskarsuppe med ristede græskarkerner

Halloween pumpasoppa med rostade pumpafrön

Halloween pumpasoppa Hösten är över Danmark och hösten betyder mys! Men den 31/10 är det Allhelgonaafton, även känd som Halloween, och där skruvar vi upp spöklikheten! Samla familj och vänner för en (o)trevlig kväll med skräck, skräck och läcker pumpasoppa. Medan vi firar Halloween med godis och/eller kaos har denna dag historiska kopplingar till både häxor, mord och livet efter detta. För flera hundra år sedan var det också tradition att dela ut godsaker den sista oktober. Då delades mat, frukt och nötter ut, och man trodde att de döda kunde återvända till det verkliga livet just denna dag. Därför sattes det också ut mat åt dem. Halloween är en övergångsfestival mellan sommar och vinter. Välkommen till vintern och ett farväl till sommaren. Sommaren övervintrar och förtjänar ett tack med önskningar om en fruktbar återkomst. Alltså en uråldrig tacksägelsefest. Halloween har sitt namn för att det är kvällen före All Hallows Day, All Hallows Day. Tidigare var det första söndagen i november. Alla helgons dag är en minnesdag för avlidna släktingar och vänner och den markeras med ljus, blommor och omtanke på landets kyrkogårdar. Pumpatraditionen härstammar från de irländska immigranterna som kom till USA på 1800-talet. I sitt hemland hade de sedan 8-900 f.Kr. sätta eld på betor för att avvärja onda andar. Men när irländarna kom till USA och ville föra traditionen vidare var de tvungna att välja en annan grönsak, eftersom amerikanska fält inte var särskilt kapabla att leverera rödbetor. Irländarna valde istället pumpan som fanns i överflöd och kunde snidas och förses med lampor.

Pumpasoppa med gräddfil och pumpafrön

soppan är gjord på hokkaidopumpa och smakar himmelskt med en klick gräddfil och rostade pumpafrön. Du behöver detta:
  • 1 hackad lök
  • 1-2 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk. olivolja
  • 600-700 g pumpakött i tärningar
  • salt och peppar
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1-2 msk. citron juice
Tillbehör:
  • Gräddfil
  • Pumpafrön
  • Bröd
Hur man gör pumpasoppa Hitta en stor soppgryta eller stekpanna och fräs löken och vitlöken mjuk och glansig i olivolja. Vänd nu i pumpatärningarna och smaka av med salt och peppar och stek dem glansiga i 3-5 minuter. Tillsätt buljong och låt koka upp. Sänk värmen och låt soppan puttra tills pumpabitarna är helt mjuka – det tar ca. 15 minuter Mixa soppan jämnt med en stavmixer eller häll allt i en mixer . Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera soppan i djupa tallrikar med gräddfil, pumpafrön och en bit bröd Hur man gör rostade pumpafrön Skölj pumpafröna i kallt vatten, lägg dem på en långpanna och klappa dem torra med hushållspapper. Torka dem i ugnen på 200 grader i ca. 20 minuter Sänk ugnen till 180 grader och ringla över olivolja, salt och grädda dem i ugnen på 180 grader tills de är gyllene och krispiga ca. 15 minuter Rostade pumpafrön Bild: Designad av Freepic.diller