Det här receptet är superenkelt och ger dig en ljuvligt mör kyckling med knaprig skal, citron, vitlök och rosmarinsmör tillagad direkt i långpannan. Lägg till potatis i botten och du har en komplett måltid! När du tillagar kyckling i steksås blir kycklingen både saftig och smakrik och får samtidigt ett fint, gyllene, krispigt skinn. Helstekt kyckling är ett säkert sätt att imponera på gästerna och det finns tillräckligt med mat för hela familjen.
Till detta recept behöver du bara 5 ingredienser – förutom smör, salt och peppar. Det blir inte lättare!
Tips för att göra den bästa helstekta kycklingen:
- Klappa kycklingen torr. Detta kommer att hjälpa till att göra huden perfekt krispig.
- Krydda inuti. Tillsätt MYCKET salt och peppar på insidan av kycklingen och fyll den med citronskal, rosmarinkvistar och stjälkar, vitlöksrester och lökrester. Detta kommer att hjälpa till att hålla köttet saftigt och ge smak inifrån och ut.
- Bind upp kycklingen. Inte på ett komplicerat sätt - knyt bara ihop benen hårt med köttsnöre. Detta hjälper till att hålla allt fint och saftigt.
- Stek på hög värme, sedan låg . Rosta kycklingen i 240°C i 15 minuter – detta sätter scenen för det krispiga skinnet. Sänk sedan värmen och rosta i 175 grader i ca 1,5 timme eller tills mitttemperaturen är 75 grader (Sätt in en kötttermometer i den tjockaste delen av bröstet så långt in som möjligt och dra tillbaka det något så det inte rör vid benet.
- Låt den vila i minst 10 minuter. Detta säkerställer att kycklingen inte är för varm att hantera när du skär den och att safterna stannar i köttet. Om du skär för snabbt kommer safterna att försvinna för snabbt och kycklingen blir torr.
- Andra grönsaker. Du kan lägga till morötter eller andra rotfrukter i botten av pannan istället för eller utöver potatisen.
- Om du inte har en stekpanna. Du kan också enkelt göra det här receptet i en stor gryta eller stekpanna med samma metod!
Recept på helstekt kyckling i stuvningssås
Förberedelsetid: 15 minuter
Förberedelsetid: 1,5 timme
Vilotid: 10 minuter
Total tid: 1 timme och 45 minuter
Antal personer: 4
Det kommer du att behöva
Ingredienser
- 1 hel kyckling
- 2 citroner
- 5 vitlöksklyftor (3 hackade, 2 halverade)
- 4 kvistar färsk rosmarin (3 finhackad, 1 hel)
- 2 stora lökar, tjockt skivade
- 4 matskedar smör
- salt och peppar
- 500 gram potatis
Så här gör du
- Värm ugnen till 240 grader.
- Smält smöret i en liten skål. Tillsätt hackad vitlök (3 klyftor), hackad rosmarin, skal från två citroner och smaka av med mycket salt och peppar.
- Lägg löken och potatisen i botten av långpannan.
- Förbered kycklingen. Ta bort inälvorna och klappa torrt. Krydda med rikligt med salt och peppar.
- Skär citronerna på mitten och pressa ur saften.
- Smörblandningen kommer gradvis att stelna lite. Använd händerna för att fördela blandningen över hela kycklingen.
- Fyll kycklingen med citronskal, lökrester, resterande 2 vitlöksklyftor och rosmarin. Lägg den ovanpå potatisbotten.
- Bind ihop kycklingens ben med köttsnöre.
- Häll citronsaften över kycklingen.
- Stek kycklingen utan lock i 15 minuter i 240 grader. Sänk till 175 grader och fortsätt koka i ca. 1,5 timme eller tills temperaturen på köttet är 75 grader.
- Kycklingen ska steka hela tiden utan lock, börjar skinnet brännas innan köttet är färdigt kan du lägga locket på tätt.
- Låt kycklingen vila i 10 minuter innan du skär den.