Lasagne är superpopulärt hos både unga och gamla och är relativt lätt att göra. Det är en perfekt middagsrätt för familjen eller den perfekta rätten att ha med sig till vilken träff som helst. Det är lätt att transportera i ett fat och det är lätt att skära i fyrkantiga bitar för många. Men viktigast av allt, lasagne smakar bara bra, och det är väldigt få som inte gillar det. Så här får du ett supergott recept på en god klassisk italiensk lasagne.
Ingredienser
Till köttsås:
- 3 msk. olivolja
- 1 lök
- 2 pressad vitlöksklyfta
- 500 g nötfärs
- 2 söta italienska korvar
- 2 starka italienska korvar
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. torkad basilika
- 1 tsk. torkad oregano
- Nymalen svartpeppar
- 4 burkar hackade tomater
- 1 dl torrt rött vin
Till bechamelsås
- 7,5 dl mjölk
- 120 g osaltat smör
- 60 g vetemjöl
- 1/8 tsk. mald muskotnöt
- Salta och nymalen peppar
- 500 g torkade lasagneplattor
- 200 g finriven parmesan
- 200 g riven mozzarella
Så här gör du din lasagne:
Till köttsåsen börjar du med att hetta upp oljan i en
stor panna på medel-låg värme. Finhacka löken med en
vass kniv och tillsätt. Pressa in vitlöken med en
vitlökspress och fräs allt tills löken är mjuk och doftande, ca. 8 minuter.
Tillsätt nötfärsen, skivad korv, salt, basilika, oregano och peppar och öka värmen. Vänd köttet lätt med en
slev tills det fått färg överallt. Tillsätt tomaterna. Häll lite av vinet i de tomma tomatburkarna för att skölja ur de sista resterna av tomat och tillsätt det med resterande vin.
Koka upp blandningen, sänk värmen och låt puttra under lock i cirka en timme. Krydda med en rejäl portion
mald peppar .
Sätt på ugnen på 180°C.
För bechamelsåsen, värm först mjölken i en
liten kastrull på medelvärme. När det börjar sjuda, stäng av värmen. Smält under tiden smöret i en
tjockbottnad panna . Tillsätt mjölet i smöret och koka under konstant omrörning tills blandningen tjocknar, ca. 2 minuter. Tillsätt den varma mjölken och rör hela tiden. Låt det koka upp. Tillsätt muskotnöt och salt och peppar. Sänk värmen och fortsätt röra med en god
kastrull nästan konstant i 2 minuter. Ta kastrullen från värmen och använd såsen direkt.
Bred ut ett jämnt lager köttsås över botten av en stor
ugnsfast form eller
långpanna . Täck med lasagneplattor. Häll nu en fjärdedel av bechamelsåsen över. Med ett
rivjärn , riv ca. en tredjedel av parmesanen över rätten. Fortsätt så tills allt kött är slut. Avsluta med bechamelsås och strö över mozzarella.
Täck formen med folie och grädda tills hela lasagnen är varm, ca 35 minuter. Ta bort folien och fortsätt grädda tills toppen är brun och bubbel och lasagneplattorna är mjuka, ca 20 minuter till. Under de sista 10 minuterna av gräddningen kan du fördela resten av parmesanosten ovanpå. Låt lasagnen stå i 10 minuter innan servering.
- Server möjligen med en härlig grönsallad och ett gott italienskt bröd.