"Meatza" är ett hälsosamt och gott alternativ till den traditionella hemgjorda pizzan. Meatza är ett relativt nytt koncept som kännetecknas av att den ohälsosamma vetemjölsbasen utelämnas, utan istället ersätts med en bas av köttfärs. Det är ett supergott, näringsrikt och mycket mättande substitut för en vanlig pizza. Smaklig måltid!
Kycklingmeatza
Förberedelsetid: ca. 40-45 min
Portion: 1 stor meatza (2-3 pers.)
Ingredienser: 400 g malet kycklingkött (3-7%), 2 ägg, 1 purjolök, 100 g svamp, 1 squash, ostronsås, färska tomater, 125 g mozzarella, pesto, salt och peppar, 200 g morötter, 2 lökar
Nederst – steg 1:
– 400 g kycklingfärs
- 2 ägg
- salt och peppar
Tillvägagångssätt: Rör ihop kycklingfyllningen med ägg och kryddor tills fyllningen är slät. Bred sedan ut fyllningen som en rund pizzabotten på en ugnsplåt eller pizzasten och grädda botten i ugnen utan fyllning, i 180 grader i ca. 20 minuter
Fyllning – steg 2:
– 1 purjolök
– 100 g skivad svamp
– ½ liten squash – skär i tunna skivor
– 1 tsk ostronsås
– 200 g morötter
– 2 lökar
Tillvägagångssätt: Börja med att göra såsen. Koka morötterna och löken tills de är helt mjuka. Vattnet hälls sedan av och blandas till en enhetlig massa. Stek sedan alla grönsaker i pannan tills de är lätt gyllene. När botten är förgräddad börjar du med att breda ett rejält lager av morot/löksåsen på, och breder sedan ut fyllning och mozzarella på botten. Grädda meatzan i 180 grader i ca. 10 min – eller tills osten har smält. Garnera sedan med färska tomater och pesto – välkommen!
Tips: istället för morotspuré kan du även använda vanlig pizzasås. Servera eventuellt meatzan med sötpotatisfrites som tillbehör.
Recept: Healthyfoodie.dk
Bild: Katrine, Healthyfoodie.dk