Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket innebär en comeback till en av sommarens stora vinnare, jordgubbstårtan. Vi har satt ihop en enkel och god dansk klassiker med mycket jordgubbar, grädde och marsipan. En riktig jordgubbstårta är kombinationen av en god mördeg, läcker fyllning med marsipan, grädde och så klart färska jordgubbar. Detta hemlagade och enkla recept garanterar dig en tårta som bör avnjutas tillsammans med goda vänner och familj.
Njut av.
Ingredienser (4-6 personer):
mördeg:
150 g vetemjöl
100 g smör
50 g socker
1 ägg
Fyllning:
100 g smör
100 g socker
100g rå marsipan
1 ägg
100 g mörk choklad
Grädde:
2,5 dl. Helmjölk
0,5 bokstav Tårtkräm (pulver) maizena
2,5 dl. Grädde
En stor bricka med färska jordgubbar (500 gram)
Handlingsplan:
Börja med att göra smuldegen. Hitta en
stor skål där du blandar ihop vetemjöl, ägg, smör och socker tills en jämn konsistens uppnås. Ställ sedan
bunken i kylen i ca. en timme.
Sedan börjar du med fyllningen. Ta en annan
skål där du rör ihop smör och socker samtidigt som du tillsätter marsipan (gärna riven) och ett uppvispat ägg.
Hitta en
pajform (gärna 26 cm) och smörj den jämnt. Kavla ut mördegen i formen och lägg i fyllningen. Grädda mördegen och fyllningen i 200 grader normalt. ugn i 20 min.
Medan kakan svalnar gör du ett vattenbad i
en liten kastrull . Hitta en
liten skål att smälta chokladen i och bred sedan ut chokladen i ett jämnt lager över tårtbotten.
Till kakkrämen, rör helmjölk tillsammans med pulverblandningen. För att få en tjockare konsistens, kyl
skålen med blandningen. Hitta
en visp och vispa lite vispgrädde. som blandas ner i grädden och breds över pajen.
Dekorera till sist tårtan med fint skivade jordgubbar och myntablad.
Smaklig måltid.
PS om jordgubbstårtan inte är din grej kan du prova vår
chokladmousse med Baileys .