Nemme brunede kartofler i ovnen

Lättstekt potatis i ugnen

Julen är en hektisk tid och det är inte alltid man har tid eller ork att stå i köket när gästerna knackar på dörren.

Om du är orolig för att bränna den brynta potatisen medan du välkomnar dina gäster, har vi lösningen för dig!

Detta snabba och enkla recept på brynt potatis i ugn kräver minimal ansträngning och resultatet blir gyllene, karamelliserad potatis som smälter i munnen. Låt ugnen göra jobbet åt dig medan du fokuserar på andra uppgifter.

Ingredienser:

  • 1 kg kokta och skalade potatisar (helst små)
  • 1 dl mörk sirap
  • Ca 40 g smör skuret i tärningar

Tillvägagångssätt:

  1. Förvärm ugnen: Sätt på ugnen och ställ in den på 175 grader Celsius (175 grader Fahrenheit).

  2. Förbered stekpannan: Använd helst en Miso-panna, eftersom den tål ugnen. Lägg den kokta och skalade potatisen i Miso-pannan.

  3. Tillsätt sirap och smör: Häll mörk sirap jämnt över potatisen. Bred även ut smörkuber över potatisen.




  4. Ställ in i ugnen: Placera pannan i den förvärmda ugnen.

  5. Bakning: Baka potatisen i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Kom ihåg att kontrollera formen och vända på ingredienserna var 15:e minut för att säkerställa att potatisen är jämnt täckt med sirap och smör och får en fin gyllene färg.



  6. Kontrollera att potatisen är mjuk: Kontrollera hur potatisen ser ut efter de 45 minuterna. De ska vara mjuka och ha absorberat den goda sirapen och smörsåsen.

  7. Servering: Ta ut misopannan ur ugnen och låt potatisen vila några minuter före servering. Då får sirapen en chans att tjockna något och potatisen blir ännu godare.

  8. Servera och njut: Servera din ugnsbakade brynta potatis som ett gott och sött tillbehör till din måltid. Dessa potatisar är perfekta för alla tillfällen och kräver minimal ansträngning med maximal smak!



Slutligen önskar vi dig en festlig och smakrik julafton, där dessa ugnsbakade bruna potatisar kommer att vara kronan på verket i din festmåltid. Låt den varma sirapen och smöret omsluta dina smaklökar med en himmelsk kombination av sötma och karamellisering. God jul och njut av dessa läckra potatisar som garanterat kommer att sprida julstämning på middagsbordet!