Det finns inget godare än hembakade bullar vid frukostbordet och ett par nybakade morgonbullar är alltid en säker vinnare, oavsett om det är en födelsedag, brunch eller bara en vanlig vardagsmorgon. Om det ska vara enkelt och snabbt, men gott, så är det här receptet precis för dig.
Ingredienser
-25 g jäst
- 4,5 dl vatten
-1 dl olivolja
-1 msk. salt
-1,5 tsk. rörsocker
-700-900 g vetemjöl (degen ska vara kladdig - prova själv)
Du kan alltid lägga till kärnor eller liknande godsaker från lådorna, använd bara fantasin, det finns inga gränser!
Handlingsplan
Ta en skål och lös upp jästen i vattnet, tillsätt sedan alla resterande ingredienser, utom vetemjöl, som ska användas vid knådning av degen. Mängden vetemjöl är lite krånglig, så det är bara att prova tills konsistensen är blöt och kladdig (använd en sil om det behövs). Låt sedan degen jäsa i 5-24 timmar och täck bunken med plastfolie.
När degen jäst formar du bullarna med 2 skedar , som doppas i vatten efter varje formning så att degen inte fastnar. Om det är svårt att dela degen kan du använda en degskrapa för att fördela degen utan problem. Grädda dem sedan i 180 grader varmluft i ca. 20-25 minuter. Om bullarna är gräddade på gasolgrill (baksten) ska de ha ca. 20 minuter, och det är viktigt att grillen inte överstiger 200 grader. Tänk på att hålla koll på bullarna då alla gasolgrillar värmer olika.
Om du är osäker på när bullarna är klara kan du testa att knacka dem i botten och låter det ihåligt är det klart. När bullarna är klara är det bara att hitta rätt pålägg till den nybakade bullen, så är du igång.
Du kan njuta av dessa hembakade bullar både morgon, middag och kväll, både som flöjter eller läckra smörgåsbullar.
Som du kan se är att göra hemgjorda bullar inte raketvetenskap, snarare tvärtom. du behöver bara följa denna lättlästa procedur - och då finns det inga ursäkter, det är bara att sätta igång!