Hemlagad jordgubbspaj
Så är det helg – och vad passar inte bättre än att sitta och mysa med familj och vänner, över en god kopp kaffe och jordgubbspaj? Här får du ett helt klassiskt recept på jordgubbstårta med mördeg, mazarinbotten, choklad, vaniljkräm och jordgubbar. Den är superfräsch och perfekt för helgevenemang.
Klassisk jordgubbspaj
Ingredienser:
mördeg
150 gram vetemjöl
100 gram smör i rumstemperatur
50 gram florsocker
1 ägg
Mazarin massa
100 gram rå marsipan
100 gram socker
50 gram smör i rumstemperatur
1 ägg
Cirka. 25 gram mjöl
Vaniljkräm
2 ägg
30 gram majsstärkelse
1 vaniljstång
0,5 liter helmjölk
75 g rörsocker
1 skiva mörk choklad
1 stor bricka färska jordgubbar
Eventuellt. myntablad
Så här gör du:
mördeg:
Börja med att smula ner smöret i mjölet tills det inte finns fler klumpar. Tillsätt sedan florsocker och ägget. Efter omrörning samlar du ihop degen till en boll med händerna utan att knåda den. Kyl mördegsbollen i en
skål i en halvtimme.
Mazarin massa:
Skär marsipanen i små bitar och knåda ihop den med sockret. Tillsätt smör, ägg och mjöl och blanda ihop till en jämn massa.
Tjock vaniljsås:
Vaniljstången skrapas ur vaniljstången och blandas med rörsockret. Spara vaniljstången för senare användning. Vispa ihop ägg och maizena i en
kastrull på låg värme. När det har vispats ihop tillsätter du mjölk, vaniljsockret från tidigare och vaniljstången. Grädden kokas upp på låg värme och konstant omrörning. Grädden ska bara precis nå kokpunkten - d.v.s. det får inte stå och koka länge, annars koagulerar äggen. När vaniljkrämen blivit en härlig krämig massa är den färdig och vaniljstången tas bort. Efter detta låter du krämen svalna i rumstemperatur eller i kylen medan du rör runt med jämna mellanrum.
När krämen svalnat kan pajen monteras ihop. Du börjar med att breda ut smuldegen i ett jämnt lager i en
pajform . Häll sedan mazarinmassan över och grädda denna i 200 grader i ca. 15-20 minuter. Det är viktigt att du håller ett öga på den och tar ut den så fort den blivit en fast massa, men den ska fortfarande vara mjuk när du trycker på den med en sked. Bättre att ge massan lite för lite än lite för mycket. Pajen får svalna. När pajen svalnat, smält chokladen och bred ut den på den avsvalnade pajen. Ställ pajen i kylen i ca. en halvtimme tills chokladen stelnat. Vaniljsåsen fördelas på tårtan och dekoreras på slutet med färska jordgubbar och ev. myntablad.
Välkommen och trevlig helg!