islagkage

Recept på bästa glassbakelsen

Det är varmt framöver och vi har redan haft många soliga dagar, så det är dags för glass. Sommartid är glasstid och vi måste in i köket. En säker vinnare är något som vi förknippar med mysiga sommarkvällar med vänner och familj, tid på terrassen, kul och desserter som man kan minnas i flera dagar. Vår favorit är en läcker glasstårta.

Saker du behöver för glasstårta

Ingredienser

Biskuitbotten:
  • 150 g digestivekex
  • 75 g smör
Vit chokladglass (750 ml):
  • 200 g vit choklad av god kvalitet
  • 2 pastöriserade äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
Hallonglass (750 ml):
  • 2 msk vatten
  • 200 g hallon (frysta om så önskas)
  • 2 msk + 1,5 dl socker
  • 2 pastöriserade äggulor
  • 3 dl vispgrädde
Glass med mörk choklad:
  • 6 dl grädde
  • 200 g socker
  • 200 g mörk choklad
  • 4 pastöriserad äggulor
Garnering (frivillig):
  • Blåbär
  • hallon
  • Hackade hasselnötter
  • Blad av mynta

Hur gör man?

Biscuitbotten:
  1. Lägg Digestive-kakorna i en fryspåse och krossa dem till grova smulor med en kavel eller hammare. Placera kexsmulorna i en skål. Smält smöret i en kastrull häll det över kexsmulorna och rör om väl.
  2. Tryck ner kexsmulorna i botten på en springform med baksidan av en sked eller en spateltill ett helt jämnt och tätt lager. Ställ formen i kylen i minst 1 timme (medan du gör glassen).
Chokladglass:
  1. Hacka den mörka chokladen med en kniv på din skärbräda grovt. Lägg 125 g choklad i en skål och smält den (helst i en mikrovågsugnen omrörning då och då, eller över vattenbad). Tillsätt de återstående 75 g mörk choklad till den smälta chokladen och rör om tills all choklad har smält och chokladen har svalnat något under processen.
  2. Vispa de pastöriserade äggen med sockret i en skål med din handmixer. Häll den mörka chokladen i äggtoddyn lite i taget och rör om tills all choklad har fördelats.
  3. Vispa vispgrädden till en skummig konsistens i en annan skål. Rör långsamt ner vispgrädden i chokladblandningen, utan att vispgrädden töms.
  4. Ställ glassen i frysen i ca 30 minuter. Rör om glassen var 10:e minut.när glassen är klar (den ska fortfarande vara mjuk) Springform med kexbotten ur kylen och häll den mörka chokladglassen ovanpå kexbotten och jämna till ett jämnt lager. Ställ åt sidan. springformen i frysen i minst 1 timme (medan du gör hallonglassen).
Hallonglass:
  1. Häll vatten, hallon och 2 msk socker i en liten kastrull och koka upp blandningen. Sänk värmen något och låt hallonen koka i 2-3 minuter. Pressa hallonen genom en sil till en skålför att avlägsna fröna. Ställ åt sidan. skålen i kylskåpet i minst 30 minuter eller tills hallonsaften har svalnat och är ljummen.
  2. Vispa de pastöriserade äggen med 1,5 dl socker med din handmixer. Häll den ljumma hallonsaften i äggblandningen och rör om tills hallonsaften har fördelats.
  3. Vispa vispgrädden till vispgrädde i en annan skål. Rör långsamt ner den vispade grädden i hallonblandningen utan att tömma den vispade grädden.
  4. Ställ glassen i frysen i ca 30 min. Rör om glassen var 10:e minut.
  5. När glassen är klar (den ska fortfarande vara mjuk), ta ut formen med kexbotten och mörk chokladglass och tillsätt hallonglassen och släta ut den. Ställ formen i frysen i minst 1 timme (medan du gör den vita chokladglassen).
Vit chokladglass:
  1. Hacka den vita chokladen med en kniv på din skärbräda grovt. Lägg 125 g vit choklad i en skål och smält den (helst i en mikrovågsugnen omrörning då och då, eller över vattenbad). Tillsätt resterande 75 g vit choklad till den smälta chokladen och rör om tills all choklad har smält och chokladen har svalnat något under tiden.
  2. Vispa de pastöriserade äggen med sockret i en skål med din handmixer. Häll den vita chokladen i äggtoddyn lite i taget och rör om tills all choklad har fördelats.
  3. Vispa vispgrädden till en skummig konsistens i en annan skål. Rör långsamt ner vispgrädden i den vita chokladblandningen, utan att vispa ur luften ur vispgrädden.
  4. Ställ glassen i frysen i ca 30 minuter. Rör om glassen var 10:e minut.
  5. När glassen är klar (den ska fortfarande vara mjuk), ta ut fjäderformen med kexbotten, mörk chokladglass och hallonglass ur frysen och lägg den vita chokladglassen ovanpå hallonglassen och jämna till ett jämnt lager. Ställ formen i frysen i minst 2 timmar innan du försiktigt öppnar formen och dekorerar och serverar glasstårtan.
Servera den vackra glasstårtan på ett vacker tallrik eller serveringsfat. Du är välkommen :-)