TIP: Organiser dit køkken og reducer madspild

TIPS: Organisera ditt kök och minska matsvinnet

Har du stått i snabbköpet och fått en chock när du fick betala i kassan? Då är du inte den enda. Prisökningarna på dina dagliga matvaror har varit omöjliga att ignorera och därför kommer vi här med några idéer om hur du kan organisera ditt kök, minimera ditt matsvinn och därigenom kanske spara lite på matbudgeten.

planen

Du kan göra mycket själv för att undvika matsvinn. Se till att planera din matinköp och köp bara den mat som behövs. Ät lokala produkter så håller de inte länge under transporten. Bli bättre på att använda rester i nya rätter, men håll ändå koll på hållbarheten.

Här har vi samlat några väldigt enkla råd som hjälper dig att bli av med matavfall:

I snabbköpet - Köp bara den mängd mat du behöver. Vänj dig vid att ha tänkt igenom dina köp innan du köper, så slipper du impulsköp. Inköpslistor och måltider är guld värda!

I köket - Förbered bara den mängd mat du kan äta. Tänk på portionsstorlekarna innan du lagar mat. Gör någon mat i flera dagar på en gång och lägg i frysen innan servering.

Om du ändå gjorde för mycket mat – Maten måste snabbt läggas i frysen en dag till eller i kylen och ätas dagen efter. Det är en bra idé att hålla koll på matrester i frysen med hjälp av etiketter med datum och innehåll. Den rekommenderade frystemperaturen för förvaring är -18 ⁰C. Använd hållbara behållare med tättslutande lock som är säkra och BPA-fria. Använd förvaringskärl som kan återanvändas om och om igen och diskas i diskmaskin istället för fryspåsar som bara kan användas en gång.

Se hela vårt utbud av matförvaring här

Organisera

Det kan snabbt bli en röra i köket om man inte har kontroll över organisationen. Att förvara mat på rätt sätt sparar både din plånbok och miljön. Skapa en bättre överblick över vad du äter genom att göra en måltidsplan. Och tänk på hur rester kan återanvändas i andra rätter.

Håll ordning på ditt kylskåp och se till att de äldsta matvarorna ligger längst fram. Ett bäst före-datum innebär att matens typiska kvaliteter bibehålls fram till detta datum om den förvaras på rätt sätt. Efter detta datum kan produkten förlora några av dessa egenskaper (till exempel kan en ost bli hårdare), men maten är fortfarande ätbar. Sista förbrukningsdatum används på produkter som kan vara skadliga efter detta datum och som inte bör ätas. Det är t.ex. rått kött, fisk och skaldjur.

Förvara alltid maten i lufttäta behållare, som håller den fräsch längre och säkerställer att smaker och dofter inte blandas. Använd endast livsmedelsgodkänd plast av hög kvalitet.

GastroMax lufttäta och stapelbara behållare håller maten torr och fräsch och det genomskinliga locket gör det enkelt att identifiera innehållet i köksskåpet.

Det lufttäta locket håller borta fukt, lukter, damm och insekter. Lådorna är givetvis gjorda av säker plast, som är testad BPA-fri.

Här hittar du de supersmarta boxarna från Gastromax