Påske chokolade

Påskchoklad

Påsken är alltid ett bra tillfälle att äta mycket choklad i form av påskharar, påskägg och fylld choklad. Med bara några dagar kvar till påsk kommer här lite inspiration till läckra choklad som du kan ha redo till påsk. Dela dem med någon du bryr dig om om du inte kan äta upp alla själv.

påskägg

Det finns inget bättre än hemmagjorda påskägg med marsipan, nougat och choklad, och barnen kommer att älska att vara med när påskäggen rullas och doppas i smält choklad. Ingredienser till 12 bitar:
  • 200 gram marsipan
  • 75 gram mjuk nougat
  • 125 g ljus eller mörk choklad
  • 50 g vit choklad
Du behöver detta: Börja med att dela marsipanen i ca. 12 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Skär nu bollarna på mitten och tryck en liten fördjupning i mitten av varje halva. Skär även nougaten i 12 bitar och rulla dem till bollar. Lägg en nougatboll i en av varje marsipanboll. Lägg den andra marsipanhalvan ovanpå och montera. Kulorna ska vara äggformade så rulla dem lite så de får önskad form. Smält ljus eller mörk choklad i en skål och häll den flytande chokladen över äggen. Den vita chokladen smälts och med en gaffel doppad i chokladen gör du ett fint sicksackmönster. Låt chokladen stelna helt innan du gräver ner dig i de läckra påskäggen.

Choklad fylld med hallon

Med en hård chokladform kan du enkelt göra dina egna fyllda praliner. Följ det här receptet och gör de godaste fyllda chokladen med hallontryffel, som både imponerar och överraskar dem du serverar dem till. Choklad med hallontryffel Ingredienser till 21 st.:
  • 75 gram hallon
  • 200 gram vit choklad
  • 15 gram mjukt smör
  • Cirka. 500 gram god mörk choklad
Du behöver detta: Så här gör du: När du gör hallontryffel, hacka först 200 gram vit choklad. Smält den över vattenbad i ca. 40 grader. Lägg hallonen i en liten kastrull eller kastrull och koka upp dem kort. Mixa dem till en puré. Häll den varma hallonpurén i chokladen och rör om tills det blir slätt och glansigt. Tillsätt nu det mjuka smöret och rör om igen tills det är slätt. Finhacka nu 500 gram mörk choklad. Smält hälften av den hackade chokladen försiktigt i en skål över ett hett vattenbad (ej kokande - 48° C.) I en annan skål, tillsätt den andra hälften av den finhackade chokladen. Hälften av den smälta chokladen ska hällas i skålen med den finhackade chokladen, så att de två sakta smälter ihop under omrörning. Tillsätt långsamt mer och mer av den smälta chokladen om det behövs. Arbetstemperaturen för den nu tempererade chokladen är 31-33° C. Om den överstiger 34° C måste den tempereras igen. Hitta din chokladform och fyll hålen i formen helt med chokladen och knacka lätt på formen så att eventuella luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ner över skålen med tempererad choklad och häll ut överflödig choklad. Toppen och sidorna ska skrapas rena från choklad, så att nu bara choklad finns kvar i skalen. Vänd formen upp och ner på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt chokladen stå i formen för att stelna helt i kylen. Ta ut formen ur kylen och vänd på den och fyll skalen med hallontryffel. Fyll nu den återstående tempererade chokladen ovanpå skalen, så att hallontryffeln sluts inuti. Formen knackas lätt igen och toppen och sidorna skrapas rena från choklad en gång till. Ställ formen i kylen i ca. 1 timme tills chokladen har stelnat helt. Vänd nu ut de fyllda chokladen som är redo för ett smakprov. Chokladen ska förvaras svalt i en lufttät behållare.