Pavlova är hög med säsongens färska bär! Detta recept är ett absolut sommardessertmust!
Nästan alla sorters färska bär och färsk frukt kan användas till denna lätta och läckra marängkaka, som "uppfanns" på 1920-talet och är uppkallad efter den världsberömda ryska balettdansösen Anna Pavlovas.
Antal portioner: 10
Förberedelsetid: 1,5 timme
Svårighetsgrad: Ganska lätt
Ingredienser till pavlova
Till maräng- 6 stora äggvitor
- 300 g socker
- 1 nypa salt
- 400 g färska bär
- 200 ml vispgrädde
- 200 ml fettfri naturell yoghurt
- 2 msk. socker
- 1 vaniljstång
- Några färska myntablad
Så här gör du:
- Värm ugnen till 150° C. Lägg de 6 äggvitorna i en ren skål och vispa dem med stavmixer på medelhastighet tills de är helt stela.
- Medan din stavmixer fortfarande är igång, tillsätt socker och en nypa salt. Vrid stavmixern till högsta hastighet och vispa i ytterligare 7-8 minuter tills marängen är vit, glansig och slät. Om det känns kornigt, vispa lite längre.
- Hitta två bakplåtar och klä dem med bakplåtspapper. Fördela marängblandningen jämnt mellan dem och forma varje klump till en cirkel ca 20 cm i diameter. Sätt in båda plåtarna i ugnen och grädda i ca. 1 timme, tills marängen är krispig på utsidan men fortfarande seg på insidan. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna inne i ugnen.
- Vispa nu grädden med socker tills den bildar mjuka toppar. Rör sedan ner yoghurten och tillsätt vanilj. Häll hälften av gräddblandningen ovanpå en maräng och jämna ut den. Fördela hälften av dina bär jämnt ovanpå krämen. Lägg den andra marängen ovanpå och tryck försiktigt ner för att hålla ihop dem. Bred ut resterande grädde och lägg resterande bär ovanpå. Garnera på slutet med några små myntablad.