Sådan afkalker du din elkedel

Så avkalkar du din vattenkokare

Om du har lagt märke till ett vitt lager i botten av din vattenkokare, eller om det tar längre och längre tid att koka vattnet, så är det i stort behov av avkalkning. En vattenkokare måste avkalkas regelbundet för att förlänga dess livslängd och samtidigt behålla den goda smakupplevelsen. Innan du börjar avkalka är det också en bra idé att ge din vattenkokare lite rengöring på utsidan. Detta görs med en våt trasa med mild diskmedel. Det finns ett antal metoder för att avkalka och rengöra vattenkokare, här får du våra bästa tips.

Hur avkalkar man en vattenkokare?

Att avkalka din vattenkokare och köksmaskiner är inte så svårt som du kanske tror. Det finns många smarta och snabba metoder för att bli av med kalk. Du måste dock alltid vara uppmärksam på maskinens bruksanvisning och följa rekommendationerna i den. Använd hushållsvinäger som avkalkningsmedel Den överlägset mesta kalken kan tas bort med vanlig hushållsvinäger, som finns att köpa i snabbköpet. Det finns även ett antal avkalkningsprodukter som fungerar bra, men om inget annat står i bruksanvisningen till din produkt kan du lugnt använda den billiga, gammaldags vinägern. Gör en blandning bestående av en del vinäger med en del vatten och fyll vattenkokaren. Sätt i vattenkokaren i uttaget och koka upp blandningen. Låt vattenkokaren svalna. Sedan fyller du vattenkokaren med rent vatten och kokar upp igen. Du upprepar sedan detta 2-3 gånger. Skölj till sist vattenkokaren med kallt vatten. Flera vattenkokare har ett filter i pipen. Om du kan ta bort detta kan du ta av det och blötlägga det i en vatten-vinägerblandning. Skölj den väl och sätt tillbaka den. Ättiksyra som avkalkningsmedel Om vågen har fastnat helt eller om din vattenkokare är mycket hårt påverkad kan du prova att hälla ättiksyra i maskinen i förhållandet 1 del ättiksyra till 4 delar vatten. Låt den stå på i femton till tjugo minuter innan du rengör pannan. Kom ihåg att koka vattenkokaren ordentligt 2-3 gånger med rent vatten. Se till att skydda händerna när du avkalkar pannan. Använd handskar när du har kontakt med syror och tvätta händerna efteråt med en mild tvål. Citronsyra som avkalkningsmedel Avkalkning med citronsyra är också en supereffektiv metod. Blanda 1 msk. citronsyra med 1 liter vatten. Lämna det över natten. Kom ihåg att koka igenom vattenkokaren med rent vatten efteråt.

Varför ska man avkalka en vattenkokare?

Först och främst kan regelbunden rengöring och avkalkning av vattenkokaren förlänga livslängden på apparaten och spara dig från en extra elräkning. Kalken kan t.ex. gör grytan otät, minska funktionen så att det tar längre tid att koka och stör autoavstängningsfunktionen. Rengör därför din vattenkokare regelbundet och töm den alltid efter användning, så att överskottsvatten inte får finnas kvar, eftersom det orsakar de vita avlagringarna på insidan av vattenkokaren, speciellt runt värmeelementet.

Hur ofta ska man avkalka en vattenkokare?

Det vettigaste är att få limen i förväg. Om det redan finns ett vitt lager i botten eller om fjället har lagt sig i skarvar kan vattenkokaren redan ha skadats. Om du använder vattenkokaren ofta bör du räkna med att behöva avkalka den ungefär en gång i månaden. Om du däremot inte använder det särskilt ofta kan du nöja dig med två till fyra gånger om året. Det kan vara stor skillnad på hur hårt ditt vatten är, beroende på var i landet du bor. Om vattnet är hårt betyder det att det finns mer kalk i vattnet, och därför avger det mer kalk till din vattenkokare, kaffebryggare, strykjärn etc. Du kan kontrollera din vattenhårdhetsnivå på kommunens hemsida.

Dricks:

KleenKnit kan åtgärda några av problemen med kalk i vattenkokaren. Den placeras i din vattenkokare och samlar upp kalken när du kokar vatten. När KleenKnit är vit och fylld med kalk, rengör den under varmt vatten så är den redo att användas igen, så smart!

KleenKnit

Se hela utbudet av vattenkokare här