Så behandlar du din stekpanna på bästa möjliga sätt!

Så tar du hand om din stekpanna på bästa sätt! För att säkerställa längsta möjliga livslängd på din stekpanna måste du ta väl hand om den. Både under tillagning, kylning efteråt och rengöring av pannan måste du vara uppmärksam på om du behandlar din stekpanna rätt. Men om du följer våra råd kommer din panna att få en lång livslängd och samtidigt vara snygg att titta på efter många års användning. Stekpannor med non-stick beläggning är de mest sårbara pannorna, eftersom deras beläggning är viktig för den halkfria effekten. Det är särskilt viktigt att följa råden nedan om korrekt hantering och rengöring med dessa kokkärl, för att säkerställa deras längsta livslängd. Temperatur under stekning Under stekning rekommenderas att steka i medeltemperatur, runt 175 grader. Det är ingen fördel med att steka på hög värme, eftersom det inte minskar tillagningstiden nämnvärt, och det bidrar inte alls till matens kvalitet. Om du följer detta kommer du också undvika att överhetta din panna. Om pannan överhettas kan den halkfria beläggningen brännas av och pannan kan förlora sin halkfria effekt. Detta ger ofta pannan en mörkbrun yta. Om du har en induktionsspis bör du aldrig värma pannan utan något innehåll på den, eftersom det är en väldigt snabb värmekälla. Om fettet börjar ryka är det ett tecken på att pannan är för varm. Om du har oturen att skada din panna av överhettning kan du värma 1-2 msk. olja i pannan på låg värme, tillsätt 3-4 msk. grovsalt och låt stå. Gnid sedan kastrullen med hushållspapper eller en mjuk trasa. Stek i oljor När du steker i oljor måste du vara extra uppmärksam på temperaturen. Olivolja har en låg rökpunkt, som ligger mellan ca. 130 – 175 grader. Medan rökpunkten för andra vegetabiliska oljor vanligtvis ligger på 220 – 240 grader. När oljan når sin rökpunkt börjar oljan att brytas ner. Detta gör att de friska omättade fettsyrorna omvandlas till ohälsosamma transfettsyror. Överhettning av olivolja påverkar också smaken och kvaliteten på maten i en oönskad riktning. Inga vassa köksredskap Använd aldrig vassa köksredskap på din stekpanna. Det kan lämna repor på pannan och förstöra beläggningen. I synnerhet måste vispar, spatlar, knivar och andra stålverktyg hållas långt borta från din panna. Använd istället köksredskap av trä och plast, eftersom dessa är mjukare och därför inte kan skada kastrullens beläggning. Rengöring Sättet du rengör din panna på är väldigt viktigt om du vill att den ska hålla i många år och behålla sin halkfria effekt . Det är en bra idé att tvätta kastrullen noggrant i varmt vatten innan den används första gången. Efter användning är det viktigt att låta kastrullen svalna innan du börjar rengöra den. Det är inget att göra med att hålla den varma pannan under en kall kran direkt efter användning! Detta kan göra botten av pannan krokig. Det är viktigt att kastrullen rengörs noggrant varje gång den har använts. Alla matrester måste tas bort från pannan för att behålla den halkfria effekten. Om matrester inte tas bort kan mat- och fettrester lägga sig i beläggningen och detta tar bort pannans halkfria effekt. Stekpannor i rostfritt stål kan rengöras i diskmaskinen utan problem, men det rekommenderas att du rengör din panna för hand, oavsett vilken panna det är, för att skydda den. Särskilt kastruller med trähandtag tvättas bäst för hand, medan en halkfri panna bör rengöras med diskmedel och skrubbas med en mjuk borste eller svamp.