4 gode råd til at spare på strømmen i hjemmet

4 bra tips för att spara el hemma

mysig inredning med ljusslingor Kalendern säger höst, och vintern och julen närmar sig med stormsteg. Det är kallt och mörkt ute, så vi skruvar upp värmen inomhus. Men hur mycket har vi egentligen råd att "skruva till" med de stigande energipriserna? Här har vi samlat några goda råd som du kan använda för att spara lite på energin, så att du har råd med lite extra julmys och ljus på samma gång.

1. Tänd ljusslingor istället för lampor

Det låter kanske lite galet att byta ut lamporna mot ljuskedjor. Men, visste du att en ljuskedja med många små LED-lampor ofta använder lika mycket eller till och med mindre ström än bara en enda LED-lampa i en taklampa? De lampor du har runt ditt hem kommer ofta att använda 5-7 watt, förutsatt att du har bytt till LED-lampor. Om inte måste du sätta igång direkt, då en gammaldags glöd- eller halogenlampa ofta använder upp till 60-100 watt.

Se nedan våra prisexempel och hur få watt relativt stora ljuskedjor faktiskt använder.

LED-lampor (nummer) Watt Pris per Dag Pris per månader
40 st. 2.4 0,09 DKK 2,59 DKK
80-240 st. 3.6 DKK 0,13 3,89 DKK
360-480 st. 6 0,22 DKK 6,48 DKK
720 st. 7.2 0,26 DKK 7,78 DKK
960 st. 9 0,32 DKK 9,72 DKK

Ljuskedjor, ljuslister och lyktor kan användas överallt i inredningen, både som dekoration och för att skapa stämning när mörkret faller. Vill du höja julstämningen kan du istället spara på de vanliga lamporna och tända ljusslingan istället.

Alla våra ljusslingor och julbelysning är med LED-lampor. Se det stora utbudet och köp din mysbelysning på hw-homeware.dk.

ljuskedjor upplysta med LED-lampor

2. Använd mikrovågsugnen eller fritösen oftare

Det är ingen hemlighet att ugnen är en av de största energislukarna i hemmet. Det kan därför vara en fördel att förbereda sin middag i antingen mikron eller i en air fryer som drar betydligt mindre el.

Många av oss använder bara mikrovågsugnen för att tina upp rester eller göra popcorn, men du kan använda mikron till mycket mer än du tror. Det är lätt att göra knaperstekt bacon eller en omelett i mikron, och den är även perfekt för att laga fisk, kyckling och grönsaker. Det smarta med mikrovågsugnen är att nästan all energi ugnen skapar i form av mikrovågor överförs till det som ska värmas upp.

Se alla våra mikrovågsugnar här

Air Fryer förbereder maten med hjälp av ett luftcirkulationssystem som gör matlagningen snabb och energibesparande. T.ex. en 800 grams kyckling tar vanligtvis mellan 60 och 80 minuter att tillaga i en vanlig varmluftsugn. Om du förbereder kycklingen i en airfryer kan du bara använda 30-40 minuter. Eftersom en fritös är mindre och betydligt snabbare att laga mat, använder den mycket mindre energi för att laga en måltid än en varmluftsugn.

Hitta en airfryer här

3. Håll koll på temperaturen i ditt kylskåp

För varje grad man sänker temperaturen ökar förbrukningen med fem procent. Den optimala temperaturen i ett kylskåp är 5 grader, så det finns ingen anledning att sänka temperaturen ytterligare och därmed använda mer ström. Köp en kylskåpstermometer så att du regelbundet kan övervaka temperaturen för att undvika att använda onödig el.

Se alla kyltermometrar

4. Använd hällen optimalt

När potatisen ska kokas kan du nöja dig med 1-2 dl vatten istället för att fylla pannan helt och därmed minska elförbrukningen med 30 procent. På så sätt sparar du pengar på både el- och vattenräkningen.

Tänk på att lägga lock på krukorna också! Om du glömmer locket måste tre gånger så mycket el användas.

Det är också stor skillnad på vilken spishäll du har och hur gammal den är. Glaskeramikhällar använder nästan lika mycket energi som masshällar. Induktionshällar kan ge en besparing på upp till 15 procent, men är ofta dyrare i inköp och kräver kastruller och kastruller med botten av ett magnetiskt material. I stort sett alla kastruller och stekpannor på hw-homeware.dk kan dock användas på induktion.

Det kan också vara fördelaktigt att ta en titt på dina gamla krukor. Krukans botten måste vara platt. Värmen överförs bättre när det är full kontakt mellan hällen och kastrullen eller pannan. En krokig eller bucklig botten kan öka energiförbrukningen. Dessutom måste kastrullens diameter matcha hällens eller vara större – annars slösar du energi.

Se alla grytor, kastruller och lock här