Sommerdessert - Rabarbermousse med kompot

Sommardessert - Rabarbermousse med kompott

rabarbermousse De första stjälkarna på en rabarberplanta är helt klart godast, och som tur var drog vi några goda innan det var för sent. De har nu legat i vår frys en bra stund och njutit, men nu tycker vi att det var dags att vänja dem. Vi har därför varit i köket och gjort en ljuvlig rabarbermousse med kompott. Till 6 portioner rabarbermousse med kompott behöver du:

Rabarberkompott:

500 g rabarber 1 vaniljstång 300 g socker

Rabarbermousse:

3 pastöriserade äggulor 3 pastöriserade äggvitor 6 löv husluft 125 g socker 1 dl rabarberkompott 2½ dl vispgrädde Lite rabarberkompott till dekoration

Så här gör du rabarberkompotten:

Hitta en bra kökskniv , rensa rabarbern och skär dem i skivor om 1-2 cm. Fyll dem i en kastrull och strö över sockret. Skrapa vaniljstången och blanda vaniljstången och stången med rabarbern. Låt det dra i en halvtimme och låt det koka långsamt. Kompotten kokas tills den fått en fin och lite tjock konsistens. Låt nu kompotten svalna och förvara den i kylen i ett tättslutande glas.

Så här gör du rabarbermoussen:

Hitta en skål och blötlägg krukväxten i vatten i ca. 10 minuter Ta upp husblåsan ur vattnet och krama ut vattnet ur den. Hitta en gryta och skål för ett vattenbad och låt husluften smälta. Låt den svalna tills den är ljummen. Använd en stavmixer och vispa de pastöriserade äggulorna med socker till en fluffig äggvita. Tillsätt rabarberkompotten och den ljumma kesoen i äggvitan i en tunn stråle. Vispa ordentligt hela tiden! Vispa grädden till skum med en stavmixer och vänd försiktigt ner den i äggsmeten med en degskrapa så att moussen förblir luftig. Vispa äggvitorna helt stela och vänd ner dem i rabarbermoussen. Dela den färdiga rabarbermoussen i 6 portionsglas och låt dem stå i kylen i minst 2-3 timmar. Garnera med lite rabarberkompott precis innan servering. Rabarbermousse fungerar alldeles utmärkt som sommardessert i en 3-rättersmeny. Smaklig måltid! :-)