Store bededag – Historie tid og opskrift

Stor bönedag - Historietid och recept

Stora bönedagen står för dörren så det är dags att fräscha upp lite på storydelen och sedan ska vi till köket och baka vete.

Men varför kallas den för den stora bönedagen?

Stora Bededag antogs på sin tid av Hans Bagger, som var tidigare biskop. Han lagstiftade den stora bönedagen, som på den tiden var en av många mindre bönedagar utspridda över kalendern. Det var så att varje onsdag var det en bönedag på landet, där prästerna över hela landet bad i kyrkan för fred. Det har senare beslutats att slå samman de många små och halva helgdagarna, på Stora Bönedagen. Den stora bönedagen förkunnades redan kvällen innan genom att kyrkklockorna ringde i kyrkan. När klockorna ringde var det en signal till värdshus och andra handlare att det var dags att lägga ner och att handel och försäljning var över. På så sätt fanns det hopp om att folk kunde komma i tid och nykter till gudstjänsten, fredagen, på Stora bönedagen.

Så varför äter vi vete?

När Stora Bönedagen blev en hel helgdag fick ingen arbeta på dagen. Detta gjorde också att bagaren inte kunde använda de tidiga morgontimmarna till att baka bröd åt folket, och bagaren fick därför göra det kvällen innan genom att producera extra stora veteknoppar som folk kunde köpa och värma på Stora bönedagen . Seden är, av oklara skäl, nu flyttad till torsdagen före Stora Bönedagen. Vi har tänkt nytt i år, och har därför valt att baka veteknopparna själva. Vill du vara med, följ receptet nedan -

Vete knoppar

16 st Du kommer att behöva detta - Ingredienser -
  • 100 g mjukt smör
  • ½ tsk grovt salt
  • 1 matsked socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl mjölk
  • 40 g jäst
  • 2 ägg
  • 450 g vetemjöl
  • 1 ägg att borsta
Så här gör du -
  1. Värm mjölken på låg värme, i en kastrull , till cirka 35 grader. Häll den ljumma mjölken i en medelstor skål och rör ihop ägg, jäst och socker.
  2. Blanda mjöl, salt och kardemumma i den stora skålen . Smula ner det mjuka smöret i mjölblandningen.
  3. Knåda nu ihop de två blandningarna på ett bord så att degen blir smidig och god.
  4. Lägg tillbaka degen i den stora bunken efter knådning och lägg en fuktig kökshandduk över så att degen kan jäsa i en timme.
  5. Ta ut degen på ett bord beströsat med mjöl och knåda den väl.
  6. Dela degen i 16 lika stora bitar och forma dem till 16 bullar som läggs nära en bakplåt med bakplåtspapper , men utan att de rör vid varandra. Lägg en torr kökshandduk över vetet och låt dem jäsa i 45 minuter. Sätt nu på ugnen på 180 grader på varmluft, så att den är klar att användas när bullarna jäst klart.
  7. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda dem sedan i den förvärmda ugnen i 12-15 minuter.
Smaklig måltid ;-)