Strykguide
Vem älskar inte att ha nytvättade och strukna kläder redo att hoppa i. Strykning är lätt om du har rätt strykjärn och vet hur du gör. Men tyvärr kan det också gå riktigt fel och du kan lätt förstöra dina favoritkläder om du inte har full koll på värmenivåer och strykmetod – vi förmedlar härmed en strykguide
Strykning kräver mycket tid
Avsätt gott om tid om du behöver stryka en stor mängd kläder. Samtidigt kan du enkelt förvandla det till en trevlig stund genom att sätta på musik eller en ljudbok – eller ha någon att chatta med medan du stryker.
Stryk med rekommenderat vatten och kom ihåg att avkalka.
De flesta nyare strykjärn använder idag vanligt kranvatten från kranen. Men följ alltid strykjärnets bruksanvisning. Ångstrykjärn måste tömmas på vatten efter användning och måste avkalkas regelbundet, annars riskerar du att strykjärnet bygger upp kalk eller sprutar ut svarta prickar.Detta är sällan lämpligt på dina nytvättade och fina kläder. Läs bruksanvisningen för hur och hur ofta ditt strykjärn ska avkalkas.
Läs strykinstruktionerna innan du stryker
Det är viktigt att alltid läsa strykinstruktionerna på plaggets tvättetikett innan du stryker. Alla är inte medvetna om att det anges hur hög värme man ska stryka kläderna med prickar i strykjärnssymbolen i tvättråden.
De flesta strykjärn har också dessa prickar indikerade på värmeinställningen.
Om det finns ett
kryss ovanför stryksymbolen betyder det att plagget inte tål att strykas.
1 prick betyder att temperaturen inte får överstiga 110 grader, och strykning med ånga rekommenderas inte.
2 prickar betyder att temperaturen inte får överstiga 150 grader.
3 punkter betyder att temperaturen inte får överstiga 200 grader.
-
Bomull
Bomull ska strykas i 200 grader. Gärna medan kläderna fortfarande är fuktiga. Strö kläderna med vatten om du inte använder ångstrykjärn.Damask- eller bomullsdukar kan strö över lite vatten även om du använder ångstrykjärn. Ett bra knep är att placera ett bord bredvid strykbrädan så att duken inte kryper ihop sig igen på golvet.
-
Viskos
Viskos kan lätt bli väldigt skrynklig då den absorberar mycket vatten. Tyget ska strykas med 2 prickar på strykjärnet medan det fortfarande är fuktigt. Annars måste du använda ett ångstrykjärn.
-
Ull
Om du inte använder ett ångstrykjärn, spraya ull med vatten innan du stryker. ylleprodukter stryks med 2 prickar på strykjärnet.
-
höra
Använd ett ångstrykjärn för linne då det krullar mycket. Linne tål högre värme och måste strykas på 3 punkter, helst medan det fortfarande är fuktigt.
-
Silke
Siden är mycket känsligt och ofta väldigt tunt. Därför är det viktigt att stryka snabbt och gärna med en fuktig stryktrasa emellan. För att undvika pilling, fukt inte siden med vatten innan du stryker. Istället bör du stryka den medan den fortfarande är lätt och jämnt fuktig överallt.
-
Velour och sammet
Velour och sammet är gjorda av antingen bomull, ull eller siden. Trådarna sticker ut på ena sidan - detta kallas att tyget är plysch eller lurvigt. Högen blir platt och du kommer att kunna se märken från strykjärnet om du stryker direkt på materialet. Därför tål den normalt inte strykning. Du kan försiktigt köra strykjärnet över tyget nästan utan att röra det. för att undvika att huven sätts av.
-
Nylon och polyester
Syntetiska material som nylon och polyester skrynklas sällan eftersom de inte absorberar vatten, och bör som regel inte strykas. Om du ändå behöver jämna till kläderna lite, stryk nylon och polyester på max 1 punkt och med stor försiktighet - annars kan de smälta väldigt lätt. Eftersom materialen inte absorberar vatten finns det ingen anledning att stänka dem eller använda ett ångstrykjärn. Du kan använda en torr och ren kökshandduk som ett mellanstycke för att skydda kläderna. Paljetter, pärlor och broderier eller annat på kläderna tål sällan hög värme och man måste vara försiktig och stryka kläderna ut och in.
Se upp för överdriven värme
Naturfibrer kan bli svedda, mörka eller brända om du stryker vid för hög temperatur. Syntetiska material smälter helt enkelt vid för hög temperatur och kan fastna på järnet. Så var noga med att inte skruva upp värmen för högt – bättre att börja för lågt än för varmt. Du kan även stryka kläderna ut och in. Stryk ömtåliga tyger som tål minst värme först, och avsluta med de tyger som tål högst temperatur. Då minskar du risken för skador på dina kläder.
Välj rätt strykjärn för dig.
Beroende på vilket material du stryker mest är det viktigt att du har rätt strykjärn för bästa resultat och att strykningen går enkelt och snabbt. Ångstrykjärn ger det bästa resultatet för de flesta material och är lätta att arbeta med. Var uppmärksam på kriterier som effekt, ångtryck, vikt, vattentankstorlek och sladdlängd när du väljer strykjärn. Autoavstängning är också bra, så du är säker på att inget går fel om du har glömt att stänga av strykjärnet. Se vårt urval av strykjärn här:
Strykjärn
Använd en ångstrykbräda
Har du ett ångstrykjärn är det också bra att använda en ångstrykbräda som ångan kan passera genom. Vi har ett urval i vår butik i Lyngby – men de går tyvärr inte att skicka.
Om din strykbräda behöver ett nytt överdrag kan det köpas här:
Stryköverdrag.
Lämna kläderna lätt fuktiga
Bäst resultat får du med de flesta material om de stryks med lite fukt/ånga. Efter strykningen är det bra att hänga kläderna på galgar så att de inte skrynklas igen och kan torka helt. Det är viktigt att kläderna inte hängs i skåpet förrän de är helt torra.
Bra arbetsvilja!