Då är det dags för paj, och hela familjen kan vara med!
Just nu njuter alla av att det inte är bitande kallt, utan att vi faktiskt kan känna oss lite varma. Den skickar alla till drömland av sensommarkvällar på terrassen, med en läcker paj, ett glas vitt vin eller ett kallt glas lemonad. Är vi de enda i lite drömland här?
Här följer ett recept på en riktig klassiker - skink- och baconpaj
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Deg:
- 125 g. Vetemjöl
- 100 g. Grahamsmjöl
- 150 g. Smör
- En nypa salt
- 1 ägg
- 3 ägg
- 3 msk. Grädde eller mjölk
- 50 g. Riven ost (mozzarella, är en klassiker)
- Timjan (eller vad du nu tycker är gott)
- Salt och peppar
- 1 paket skinkstrimlor (kan ersättas med kyckling om du är mer sugen på det)
- 1 lök (hackad)
- 1 paket bacon
- 3 purjolökar
Så här gör du
Börja med att sätta på din ugn på 200 grader.Ta en stor Margretheskål och blanda ihop mjöl och salt. Smula sedan ner smöret i. Rör ihop det med ett ägg tills degen är fast. Ta din sil och sikta lite mjöl på borren och kavla ut degen med en kavel . När degen har kavts ut och är stor nog att täcka din PiePan, lägg den ovanpå. Skär bort överflödig deg. Gör några hål i degen så att den blir ljuvligt knaprig. Lägg basen ovanpå 200 graderna i 10-15 minuter.
Ta din Scanpan-panna och rosta baconet tills det är ljuvligt knaprigt, låt fettet dra av på en pappershandduk. Ta en ny Margreteskål till fyllningen. Hacka purjolök och lök och blanda med skinkan/kycklingen och det stekta baconet. Bred ut den i den förgräddade botten. Ta en Margretheskål till äggmassan. Vispa ihop ägg och grädde/mjölk, med din visp eller elvisp tillsätt kryddor och vispa igen tills äggmassan är väl blandad. Tillsätt till sist mozzarellan och rör om med en sked. Häll äggblandningen över pajen där du har lagt fyllningen i botten. Grädda pajen i 200 grader i ca. 30 minuter. I slutändan är allt som finns kvar att säga välkommet!