25. marts er International Vaffeldag

Den 25 mars är det internationella våffeldagen

våfflor Våfflor går tillbaka till antiken när grekerna bakade platta kakor mellan varma metallplåtar. De försågs senare med långa handtag så att de kunde gräddas över öppen eld och därmed uppfanns och fulländades det gammaldags våffeljärnet med tiden. Idag har vi tagit våfflorna till oss med många olika sorter, från de helt traditionella hjärtformade våfflorna till de nyttigare varianterna. Det finns också de läckra belgiska våfflorna och de tunna holländska. Våfflor kännetecknas av sina vackra former och påminner oftast mycket om pannkakor i smaken. De är krispiga och varma på utsidan och mjuka på insidan.

Klassiska våfflor

Bild av congerdesign - Pixabay
De hjärtformade våfflorna är vanligtvis vad de flesta förknippar med våfflor. De är ett enkelt och snabbt mellanmål att göra och kan snabbt samla familjen runt bordet för en mysig samvaro. Degen går snabbt att göra i en mixer och med ett elektriskt våffeljärn kan våfflorna snabbt trollas fram. Ingredienser:
  • 250 g vetemjöl
  • 1 dl olja
  • 2 st. ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk. bakpulver
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 msk. socker kan tillsättas - gör våfflan knaprigare
Häll först mjölk, ägg och olja i mixern , sedan mjöl, salt och bakpulver. 3 minuter. Använd ev en stor soppslev för att hälla smeten i ett hett våffeljärn, där de gräddas tills de är ljusbruna på båda sidor. Lägg dem på ett galler så de håller sig krispiga och inte ovanpå varandra. Smakar gott med florsocker och sylt – eller till glass och färsk frukt – bara fantasin sätter gränser.

Grekiska spenatvåfflor med tzatziki

Dessa gröna våfflor är perfekta för en lätt lunch. Servera dem kalla eller varma. Ingredienser:
  • 4 ägg
  • 2 msk. olivolja
  • 40 g vetemjöl
  • 1/2 tsk. bakpulver
  • 1/4 tsk. salt
  • 100 g babyspenat
  • 1 stor potatis
  • 80 g smulad fetaost
  • 3 finhackade vårlökar
  • 2 msk hackad persilja
Koka potatisen, skär den i små bitar och låt den svalna. Vispa ägg, salt och olja i en stor skål . Sikta mjöl och bakpulver och blanda det hela väl. Tillsätt nu potatis, hackad spenat, fetaost, vårlök och hackad persilja. Fyll degen i ditt elektriska våffeljärn eller i Lékué-våffelformar - Tänk på att degen ska jäsa, så fyll inte formen helt. Ge våfflorna ca. 5 minuter eller tills de är gyllene och fasta. Servera våfflorna varma eller kalla med tzatziki.

Belgiska våfflor

https://www.youtube.com/watch?v=Vj_iW8AMuos Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 410 ml mjölk
  • 110 g smör
  • 240 g mjöl
  • 2 tsk. bakpulver
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 msk. socker
Så här gör du: Smält smöret. Vispa äggen med en visp och tillsätt det smälta smöret och mjölken. Tillsätt nu mjöl, 2 msk. socker, salt och bakpulver och vispa det ordentligt tills du har en smidig deg utan klumpar. Lägg Lékuéformarna på en ugnsplåt och häll i smeten. Grädda i mitten av den förvärmda ugnen i 220°C i 8-9 minuter. Ta ut formarna och vänd ut våfflorna, ge dem ytterligare 4-5 minuter tills de är gyllene. Servera med en läcker sirap, sylt eller glass och färsk frukt. Det är ganska mycket upp till dig vad du vill ha på din våffla. Det finns också många som gillar att äta våfflor med krämig Nutella.