De bedste flødeboller

De bästa gräddbullarna

gräddbollar Alla älskar gräddbullar, och de finns i ett hav av olika varianter. Oavsett om du går på de billiga från snabbköpet eller går på jakt i olika fackbutiker efter exklusiva lyxiga gräddbullar så finns det en variant som passar din smak. MEN, de bästa gräddbullarna är de du gör själv! Här kommer därför ett recept på supergoda hemgjorda gräddbullar:
Till vanliga kexbottnar behöver du:
  • 100 g smör
  • 3 dl mjöl
  • ¾ dl socker
  • 1 msk. vatten för att få ihop degen
Smula ner smöret i mjölet i en skål, blanda i sockret och knåda ihop degen. Kavla sedan ut degen på ett mjölat bord med en kavel . Skär ut bottnarna med ett litet glas eller en kakform . Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i 200 grader i ca. 8-10 min. Tänk på att kyla ner bottnarna helt. Om du inte är så förtjust i kexbottnar kan du använda ren marsipan istället. Det går lite snabbare och det smakar jättegott.
Marsipanbottnar:
Ta 200 gram marsipan och rulla ihop till en korv. Skär med en vass kniv skivor på ca. 5 mm tjocklek. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i 180 grader i ca. 5-8 min.
Skum:
  • 200 g socker
  • ¾ dl vatten
  • 100 g äggvita
Koka upp socker och vatten i en liten kastrull och låt puttra i 5-7 minuter. Den ska vara lätt gyllene runt kanterna och tjock som sirap. Vispa nu äggvitorna med en stavmixer tills de är helt stela. Sockerlagret tillsätts i en tunn stråle under vispning. Fortsätt vispa skummet hårt i ca. 10-15 min. Fyll skummet i en spritspåse och sprid försiktigt topparna på de kylda baserna. Grädda dem i ca. 5 min i 180 grader och kyl dem helt.
Beläggning
Bryt 250 g choklad i små bitar. Placera ca. Lägg 2/3 av chokladen i en värmesäker skål och smält den över ett vattenbad, stäng sedan av värmen. Rör ner resten av chokladen i den flytande chokladen. Ta upp en gräddbulle på en palett med hål i och ös försiktigt över chokladen. Gräddbullarna är nu redo att dekoreras. Lägg gärna de färdiga gräddbollarna på ett lock till en förvaringslåda . Själva hinken läggs ovanpå som ett lock. På så sätt är gräddbullarna lätta att ta upp utan att de går sönder och de kan förvaras säkert i kylen. Tips: Gräddbulleskummet kan göras i olika varianter, testa till exempel att tillsätta lite hallonessens, lakritspulver eller kaffepulver i skummet under vispning. Smaklig måltid!