lamme-rod

Recept: Lammlår med bakade rotfrukter

Lammlår med rotfrukter är en lättsam och god rätt som passar perfekt till en trevlig middag i gott sällskap. Rätten är perfekt för det kalla och blöta väder som kännetecknar oss här under vintersäsongen. Det som är bra med att göra lammlår med rotfrukter är att rätten kan sköta sig själv när man väl sätter in den i ugnen, så man kan lätt göra annat under tiden. Det är också en rätt som kräver att du går och har roligt då det inte är en snabbrätt som bara tar en halvtimme. Lammrack med rotfrukter är perfekt att stressa av på helgen. Det är en säker hit i det stormiga vädret, och en säker vinnare hos dina gäster, utan att du behöver stressa över maten.

Receptet passar 4-6 personer.

Lammkotlett:

1 lammlår på ca. 1800 g 4 stjälkar rosmarin 5 vitlöksklyftor, delade på mitten Havssalt och nymalen peppar

Rotsaker:

3 stora morötter 2 palsternacka 2 persiljerötter 300 g jordärtskockor 3 bakade potatisar 2 rödbetor ½ dl olivolja 3 kvistar rosmarin eller timjan Nymalen peppar och havssalt ½ dl vatten

Handlingsplan:

Krydda lammlägget med salt och peppar, bred rosmarin och vitlök på lammbenet, du kan skära skåror eller hål i benet för att sätta rosmarin och vitlök bättre i steken, det ger lite mer smak. Lägg lammlägget i en liten ugnssäker form och rosta det i 30 minuter i 180°. Tvätta och skala potatisen och rotfrukterna, skär dem i grova bitar efter behov, smörj sedan en ugnssäker form med lite av olivoljan eller häll olivoljan på lite bakplåtspapper på en plåt. Fördela grönsakerna i formen eller på plåten. Häll resten av oljan över grönsakerna och krydda blandningen med salt och peppar. Strö över rosmarinbladen eller timjankvistarna. Ta ut lammlägget och lägg det på grillen ovanför grönsakerna, häll vatten på det och stek färdigt lammlägget över grönsakerna i 40-50 minuter. Det kan vara bra att röra om rotfrukterna då och då, utan att krossa dem. Du behöver bara skämma bort alla runt omkring dig med en utsökt middag som värmer och skapar en mysig atmosfär i hela rummet.

Bra arbetsvilja!

Bildkälla: https://dk.pinterest.com/pin/388013324125027881/