Opskrift: Langtidsstegt kalveculotte m. bearnaise-smør

Recept: Långstekt kalvculotte med bearnaisesmör

pexels-photo-24413 (1) Den här gången finns det kalvculotte på menyn. Planer har gjorts för en festmåltid utan motstycke. En vällagad kalvculotte kan göra en sann "köttälskare" mjuk i knäna med sin intensiva smak och mjuka konsistens – så länge den INTE är torr och överstekt. Men oroa dig inte. Jag har ett skottsäkert recept redo för dig som garanterat gör dig till en vinnare under middagsbjudningen. Långstekt kalvculotte med bearnaisesmör för 4 personer. Ingredienser: Culottes
  • 1 kg kalvculotte
  • 3 vitlöksklyftor
  • Ett gäng färsk timjan
  • Salt och peppar
Bearnaise smör
  • 150 g smör
  • 4 stjälkar färsk dragon
  • 2-3 msk. lätt vinäger (helst äppelcidervinäger)
  • Salt och peppar
Gratinerad potatismos
  • 800 g potatis
  • 50 g smör
  • ½ dl grädde
  • Salt och peppar
  • 150 g nyriven parmesan
Handlingsplan: Ta en kniv och skär kalvculotten på fettsidan, strö sedan över salt och peppar . Stek culotten på fettsidan i en väldigt het stekpanna så att den blir knaprig. Lägg sedan culotten i en oval form tillsammans med vitlök och timjan. Stek culotten vid ca. 55-60 grader i 6 timmar. Culotten skärs sedan i fina tunna skivor. TIPS: Efter 4 timmar ska en stektermometer föras in i stekpannan. När kärntemperaturen är 55 grader ska den tas ut och slås in i silverpapper tills temperaturen når 58–60 grader. Bearnaisesmöret görs genom att extrahera smöret tills det är mjukt. Rör ihop det mjuka smöret med finhackad dragon och vinäger i en skål . Allt smör kavlas sedan ut som en korv i en bit matfilm. Lägg sedan in smöret i frysen i 2 timmar och sedan i kylen tills det ska serveras. Skär smöret i lika stora skivor och servera det på en fin tallrik . Skär potatisen i grova tärningar och koka den sedan i en stor gryta tills den är mjuk (ca 25-30 min). När potatisen är mjuk och mjuk, häll av vattnet och tillsätt grädde, smör, salt och peppar. Mixa potatisen med en stavmixer tills en jämn konsistens uppnås. Häll moset på en ugnssäker form och ta ett gourmet rivjärn och riv parmesanosten ovanpå. Grädda moset i 15 minuter i 225 grader. Arrangera den läckert på din favorittallrik – gärna med några små ljusa salladsblad för att ge rätten fin färg. Bildkälla: https://dk.pinterest.com/pin/46865652347890580/