Sprøde vafler med himmelsk bærsauce

Krispiga våfflor med himmelsk bärsås

Hembakade våfflor är perfekta för en mysig morgon med familjen, och de smakar jättegott! Våfflor ska helst ätas allt eftersom de är färdiga. Så de är fortfarande varma och ljuvligt krispiga på utsidan men mjuka och saftiga på insidan. Våfflor kan serveras med en mängd tillbehör som socker, sylt, glass, chokladsås eller som här med en himmelsk bärsås. våfflor
Det behöver du till våfflor
  • 250 g vetemjöl
  • ½ tesked salt
  • 1 nypa bakpulver
  • Finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
  • Korn av ½ vaniljstång
  • 2½ dl helmjölk
  • 4 ägg
  • 1 msk. socker
  • 25 g smält smör (spar hälften för smörjning av våffeljärnet)
Hur man gör våfflor
  1. Blanda mjöl, salt, bakpulver, apelsinskal och vaniljstång i en stor skål och rör ner mjölken tills du har en kladdig massa. Tillsätt äggen ett i taget och blanda allt väl med en visp . Tillsätt sockret och låt degen vila i kylen i ca. 30 minuter.
  2. Rör igenom degen och vänd i hälften av smöret – degen ska vara något tjock
  3. Grädda våfflorna på ett hett våffeljärn smord med smält smör.
Det kommer du att använda till bärsåsen
  • 400 g frysta blandade bär
  • 125 g socker (ca 1½ dl)
  • ½ dl vatten
  • 2 tsk. potatismjöl
Hur man gör bärsås
Som ett alternativ till den klassiska "våffelfyllningen" kan du göra en härlig bärsås. Bärsåsen smakar även bra på t.ex. yoghurt eller som tillbehör till glass eller tårta.
  1. Blanda de frysta bären och sockret. Låt bären tina på köksbänken i minst 2 timmar.
  2. Lägg bär och saft i en kastrull och låt koka upp.
  3. Rör om en blandning av vatten och potatismjöl.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smeten på en gång – under omrörning. Efter detta får bärsåsen inte koka. Rör om såsen väl och smaka av.
Du kan välja att använda såsen varm direkt. Eller låt såsen svalna innan du häller den över de varma våfflorna och garnera sedan med färska bär på toppen.